Hrvatski Fokus
Kultura

Hommage prostoru Zorana Šimunovića

Figura konja, prazna kutija prepuna neispunjenih želja, elegantna čaša, voće, trava, ptice, drveće…

 
 
Akademski slikar iz Vukovara, Zoran Šimunović suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, istaknuti je  pripadnik mlađe generacije, autor specifičnog rukopisa i kompleksnog opusa. Četvrtoga srpnja ove godine predstavio se samostalnom izložbom HOMMAGE PROSTORU u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, izloživši niz ulja na velikim formatima (150 cm x 150 cm).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/ekstet-zs.JPG
Šimunovićeva motivika temelji se na svakodnevlju, na nesvakidašnjoj simbolici svakodnevice, na mnoštvu fragmenata dana, krhotinama sjećanja, prazninama u memoriji i svjesno izbrisanim neugodama, s brojnim oštećenim i zagubljenim uspomenama, uz šutnju, uz muk, uz gromoglasnu glazbu i viku, u vječno podijeljenom  životu, na dan i noć, na jutro i poslijepodne i sve ono drugo, nespomenuto.
 
Isticanje pojedinih predmeta na slikama ukazuje na njihovo mitsko značenje u umjetnikovu životu, na neprocjenjivu vrijednost sitnica koje ispunjaju eksterijere i interijere, pozorno i odmjereno smještene u zaseban svijet vanjskog i unutarnjeg, poznatog nepoznatog, otkrivenog i sakrivenog, čineći zaokruženi svijet koji podsjeća na mozaik, od mnoštva raznobojnih detalja složen je cijeli dan, zajedno s noći.
 
Šimonovićeve slikarske scene određene su ponajprije mirom, spokojem, tišinom, redom i grčevitom željom da se ovaj, baš ovaj trenutak u životu, u življenju, sačuva za vječnost, kao što će i trajati na otpornoj kombinaciji ulja na platnu, kome ni vrijeme ne može ništa, tek gruba sila. Figura konja koji služi odano u dječjoj igri, prazna kutija prepuna neispunjenih želja, elegantna čaša, koja tek čeka svoj napitak, voće, trava, ptica, drveće, izvedeno  s odmjerenom kolorom, dodatno karakterizirajući cijelu situaciju, nježnom, krhkom, otmjenom.
 
Autorska posveta umjetniku prostoru u kojem živi, u kojem stvara, s elementima proživljenih dana, melankolična je, jednostavno profinjena. Da, male stvari čine život i najčešće ih uopće ne zapažamo jer smo neprestano u trci za onim drugim, propisanim i preporučenim vrijednostima, koje su uglavnom nedohvatne, ne može ih se dosegnuuti jer one niti ne pripadaju našem svijetu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/SLIKA-ZORANA-SIMUNIVUCA-1.jpg
Osjećaj ugode dok stojimo bosi u vlažnoj travi, trenutak kada smo iznova dotaknuli dragu igračku, a koja jedina zna sve naše tajne, u pastelnom okruženju boja i iznenada začuli pticu na brezi, odjednom budi uspomene, zvukove, geste na zaboravljene događaje i zatječemo začuđeni, u središtu vlastitog svijeta, s osmijehom i poluotvorenim osnama, smiješimo se davnom danu, koga noć nikada nije prekrila.
 
Ciklus slika HOMMAGE PROSTORU Zorana Šimunovića dočarava pradavni trenutak, priziva njegovu nadnaravnu magičnost iznova u naše živote. Veliki format Šimunovićevih slika omogućio je autoru nemjerljivu slobodu geste u konstrukciji scene, u realizaciji niza fragmenata bez kojih nikada ne bi bilo cjeline, potpunosti života.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Vibrirajući elementi koloristički označenih površina

hrvatski-fokus

Prognanici

hrvatski-fokus

Novi ciklus crteža Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Ljubavna veza bi trebala biti korak iznad prijateljstva

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više