Hrvatski Fokus

Hrvatski su nogometaši u Rusiji pokazali ljubav prema domovini

 
 
Kako objasniti to izgaranje na terenu, to zalaganje i volju za pobjedom, za svoj narod i svoju domovinu?Razumjeti ili pojmiti može samo onaj tko to nosi u sebi, tko osjeća srcem i dušom taj uzvišeni osjećaj ,tako uzvišen da se daje i ono najvrjednije što čovjek može dati, a to je život!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/croatia_head_coach_zlatko_dalic_celebrates_after_beating_russia_in_quarter-finals_on_saturday._net_photo.jpg
Zlatko Dalić
 
Današnji materijalizirani svijet u trci za materijalnim dobrima izgubio je bogatstvo duhovnosti i unutarnjeg života. Razvojem tehnologije otuđenost je zavladala među ljudima! Manje se čitaju knjige, manje se radi na osobnoj duhovnosti i razumjevanju svijeta i života oko sebe, jer se svaki pojam može naći na internetskim tražilicama. Vjera kao moralno  i etičko  životno usmjerenje sve više uzmiče pred agresivnom materijalističkom financijskom internacionalom, koja ne priznaje nacionalne države, ne priznaje ništa nacionalno, te time ni domoljublje kao osjećaj povezanosti sa narodom i nacionalnom državom. A vlasti širom svijeta posjeduju masovne medije, TV i radio postaje, tisak, diskografiju, internetske portale i društvene mreže, preko kojih kontroliraju javno mišljenje. Preko medija šire se razne po društvo i nacionalne države pogubne ideologije od komunističke do rodne ideologije: pristalice i  sljednici takvih ideologija nikako ne mogu razumjeti ljubav prema domovini, takvu ljubav da pogineš za nju!
 
"Kada sam dolazio na čelo hrvatske reprezentacije, rekao sam da mi ne treba ništa jer kad su dečki mogli ići u rat, nama je najmanji dio odraditi ovaj dio kako treba. Danas, moji nekakvi dojmovi i osjećaji su takvi, kad stojim i slušam himnu za reprezentaciju",izjavio je izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u Vukovaru, prisjećajući se svi onih koji su dali život za Hrvatsku.
https://direktno.hr/direkt/najeziti-se-rijetki-vjerovali-njega-ovom-izjavom-dalic-dokazao-da-prava-osoba-mjesto-izbornika-hrvat-128055
"Ma kako nije zasluženo! Moram čestitati našim dečkima i reći im, pa vi niste normalni!!!", rekao je Dalić i odmah odbacio priču o svojim zaslugama. "Ma nisam to ja napravio nego ovi dečki. To što su oni danas odigrali, to je fantazija! Kako su trčali, kako su se borili, ma to je stvarno za povijest! Hvala svima, tu u Moskvi, u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini, u cijelome svijetu. Neka se svi vesele, ovo je zaslužila naša Hrvatska", poručio je izbornik Dalić.
"Čestitam igračima, ali čestitam i navijačima. Bila je teška utakmica. Igrali smo za ove navijače, ljude u Hrvatskoj koji se svaki dan bore za egzistenciju svojih obitelji i preživljavaju, za branitelje, jer nemamo drugu državu osim ove. Kako god završi ovo SP, mi ćemo s ponosom nositi hrvatski dres,' izjavio je hrvatski izbornik za HRT nakon pobjede nad Nigerijom.
https://www.tportal.hr/sport/clanak/u-emotivnoj-izjavi-hrvatski-izbornik-sjetio-se-ljudi-koji-jedva-prezivljavaju-u-hrvatskoj-foto-20180616
 
Stoga kako razumjeti tako snažan osjećaj povezanosti s rodnim krajem, svojom zemljom, svojom domovinom, da jedan trener posvećuje pobjedu svom narodu, svojoj zemlji, da jedan nogometaš legne na zastavu i ljubi je, kao što je to učinio Šime Vrsaljko?Kako razumjeti da jedan svjetski trener koji govori strane jezike, govori pred cijelim svijetom svojim materinjim hrvatskim jezikom? "Možda nas niste očekivali u polufinalu. Dobili smo šansu da govorimo na hrvatskom jeziku, držimo do naše države, respektiramo naše suparnike, ali još više našu zemlju.”
https://www.dnevno.hr/sport/nogomet/dalic-pokazao-zube-englezima-novinari-ga-provocirali-jer-ne-govori-engleski-on-im-genijalno-odgovorio-1190682/
 
Upravo je vjera, kako je hrvatski izbornik više puta posvjedočio, jedna od stvari koja ga vodi u svakodnevnom životu. "Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim se Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim”, izjavio je tako u razgovoru za prilog Prilika tjednika Glas Koncila. “Cijeloga sam života vjernik, tako odgajam i svoju djecu. Svake nedjelje nastojim ići na euharistiju. Zahvalim se Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim. Meni i mojoj obitelji vjera je izuzetno bitna. Bog je svakodnevno prisutan u mojoj obitelji i životu”, rekao je. “Kod mene je vjera stalna i sve što sam napravio u životu i svojoj karijeri mogu zahvaliti vjeri i dragom Bogu. Stalno ponavljam kako mogu biti prezadovoljan sa svime, kako se to kod mene razvijalo. Bez kvalitetne vjere i jednoga dobrog motiva to je teško ostvariti. Krunica je uvijek uz mene i kad osjetim taj neki trenutak, stavim ruku u džep, stisnem je i onda sve stvari budu lakše.”
https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti/zlatko-dalic-hrvatska-argentina/
 
Naravno da te osjećaje ne može pojmiti jedan ateist, kojemu su strani vjera, Crkva i svećenstvo, jedan komunist, kojemu je svako izjašnjavanje nacionalne pripadnosti; nacionalizam, jedan Yugofil, koji nema nacionalne, ni vjerske pripadnosti nekom narodu, nego je prihvatio nepostojeću naciju Jugoslaven ili se smatra internacionalistom. Sve to ne mogu pojmiti ni hrvatske političke elite i njihovi prirepci koji debelo koriste sve blagodati stvaranja samostalne Republike Hrvatske. Hrvatskoj se nameće izvana, ali i iz iznutra, stigma ustaštva, totalitarne fašističke ideologije, s jedne strane i partizanštine, totalitarne komunističke ideologije, s druge strane. Hrvatsko društvo još nije u stanju da racionalno valorizira pozitivne i negativne strane tih pokreta, nego, još uvijek, im pristupa izrazito emocionalno. Onog trenutka kad se otkrije sva razložnost nastanka tih pokreta i priznanje posljedica njihovog djelovanja na hrvatsko društvo, otpast će zadnji prijepori u izgradnji cjelovitog hrvatskog nacionalnog identiteta.
 
Hrvatska je relativno mlada država sa svojom samostalnošću nešto više od dvadesetak godina i ogroman je uspjeh postigla hrvatska nogometna reprezentacija probivši se u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. I ako i ne pobijedi u finalu i ne osvoji prvo mjesto, biti između dvije prve zemlje na svijetu, neopisivo je i nemjerljivo! Hrvatski nogometni reprezentativci proslavili su ime Hrvatske diljem svijeta, ponosni na svoju domovinu, svoj narod, svoju vjeru, svoj hrvatski jezik, svoju tradiciju i kulturu! Podigli su nacionalnu svijest, nacionalni ponos i vjeru u bolje mogućnosti hrvatskog čovjeka. Pobudili su vjeru da možemo i moramo konačno urediti Hrvatsku po mjeri hrvatskog čovjeka, hrvatskih branitelja i svih generacija, koje su za nju dale svoj život kroz povijest!
 

Lili Benčik

Povezane objave

Pupovac: Sudbina današnje Hrvatske je – nestanak

HF

JNA napustila Istru prije 30 godina, ali, zahvaljujući IDS-u, ne i Jugoslaviju

hrvatski-fokus

Na spomen ploči se pada ili prolazi

HF

Granica postala ‘mačak osamostaljenja’

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više