Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Žarko – posljednji Mohikanac jugoslavenstva

Zdravku Mamiću čestitam rođendan 16. srpnja i predlažem ga za odlikovanje

 
 
Rodio se je Žarko Puhovski koje desetljeće prekasno, i u tome je njegova životna tragedija. Njegovo markantno uglato samoupravljačko lice čovjeka od željeza (vidjeti sliku Van Gogha "Seljaci jedu krumpir") ne će činiti društvo mramornim bistama Ždanova, Kardelja, Žukova, Moše Pijade, Kirova; Veliki svjetski rat je prošao, teška industrija je podignuta, kolektivna seljačka gospodarstva ostvarena (kolhozi poznati po manjku žita a višku parola), ideološki neprijatelj razvlašten, Crkva ponegdje (Albanija npr.) ukinuta… ali Puhovski se rodio prekasno, proleteri su lišeni sreće da im obećava bolju budućnost, Litvanci, Tatari i Ukrajinci nisu čuli njegove propovjedi o bratstvu i jedinstvu… Možda bi se u Rusiji zvao drug Krutov ili Petoljetkin; to ne ćemo nikad znati, možda bi se pobunio protiv "liberala" Hruščova? Ovako on je ostao izdanak ledenodopske hladnoratovske klime, nešto poput hrvatske sibireje ili velebitske degenije ili mamuta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/puhovski.jpg
Napadao je i žario naš Žarko hrvatske proljećare i svjedočio na sudu protiv njih, pred rat se zalagao da općine u Hrvatskoj koje ne žele izaći iz Jugoslavije mogu u njoj (SFRJ) ostati, nakon Oluje je svjedočio na Haaškom sudu kao svjedok optužnice (bezuspješno), da bi najnovije njegovo upozorenje na nacionalnu frku i frtutmu oko nacionalne reprezentacije prenio čak i Deutsche Welle. Da se razumijemo, iako radićevac nemam ja ništa protiv hrvatske ljevice; osobe dr. Veselice, dr. Tuđmana, Petra Šegedina, Branka Horvata – ozbiljnog ekonomista koji je nastojao objektivno sagledati kosovsku tragediju, dr. Supeka, dr. Županova, Dušana Bilandžića, Stanka Parmaća, Ivana Gorana Kovačića, Andrije Hebranga su meni drage i smatram ih poštenim Hrvatima. Puhovski je ovdje više prauzorak doveden do karikature onoga što je SFRJ bila i promicala, tj. karikatura sustava koji je u svojoj paranoji, sljepilu i krutosti uhićivao Gotovca i hranio i podizao u svojim njedrima Miloševića!
 
Još mogu shvatiti kad netko od domoljublja radi profesiju, ali samo u Hrvatskoj postoje ljudi koji od antidomoljublja dobro žive, čak su i ugledni građani. Neki bivši rigidni boljševici sada su liberali u duginim bojicama, borci za ljudska prava izbjeglica (koliko izbjeglica je SFRJ primila?), borci za ženska prava, ali i umjereni (ne i uvjereni, već dekorativni) "nacionalisti" ako to znači biti magarac od zlata. Kamo sada da putuje naš Žarko, kad su mu već Hrvati kao natražnjački nacionalisti i vjeroljupci dojadili? U SAD-u je nazadni Trump, Kina je kapitalistička i etnički homogena, Afrika je nacionalistička, kao i Venezuela. Da otiđe u Kolumbiju, ili Omsk ili Krasnojarsk? U Turskoj su ljudska prava aktualna,možda da tamo okuša sreću? U Italiji bi se mogao boriti protiv kalabreške i sicilijanske mafije, u Njemačkoj za prava azilanata – jer imigracija bi povećala radničku klasu i smanjila nacionalno i vjersko jedinstvo što je recept za svjetsku komunističku revoluciju! Francuska je previše centralistička i unitaristička, kao i Španjolska, da to je pravi zlatni rudnik za socijaliste!
 
A možda da Puhovskoga pošaljemo sa gospođama dr. Pusićkom i Šuicom na Mars, da tamo bude dio promatračke misije UN-a, po ključu jedan socijalist, jedna liberalka i jedna nacionalka. Bojim se kako bi drugovi Marsijanci reagirali na ovu trojku ako su inteligentna bića. Što bi mislili o Zemljanima? Što o Hrvatima na osnovi ovog reprezentativnog uzorka? Što o Istanbulskoj konvenciji koju ova trojka (ne)uspješno podupire? Ne znam zašto HTV pored ozbiljnih analitičara i geopolitičara poput npr. admirala Domazeta i Metera uvijek pita za mišljenje lošega prognozera Puhovskoga, koji se prenapuhnuo i pukao poput zele lubenice, naime izvana zelen (ekologija), iznutra crven.
 
Da, Puhovskoga nažalost nije imao prilike  upoznati čuveni engleski neuropsihijatar Oliver Sacks koji se bavio tajnama ljudskoga mozga. Puhovski je poput Sacksovog pacijenta mornara Jimmyja kojemu je mentalni svijet ostao zaustavljen na godini 1945.-oj, sve ostalo je izbrisano ili prilagođeno tada važećoj shemi. Usput jedan mali savjet izborniku Daliću; treba Francuzima dopustiti da zabiju prvi gol, jer naši dokazano bolje igraju kada jure rezultat. Gospodinu Zdravku Mamiću čestitam rođendan 16. srpnja i predlažem ga za odlikovanje, bez obzira hoće li mu se dokazati utaja poreza i hoće li biti ovrhe nad njegovom imovinom!
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Kineski sindrom i hrvatska stvarnost

HF

Pravoslavlje – list koji je izvršio priprenu za rat Srbije protiv Hrvatske i Hrvata

HF

VARANJE NA PROŠLIM IZBORIMA – Nevažeći listići pomogli SDP-u

HF

Svjesno uništavane tvrtke…?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više