Hrvatski Fokus
Kultura

Nepravedno zaboravljeni geniji

Američki umjetnici William Michael Harnett i John Frederick Peto

 
 
Osjetio sam se videći slikarstvo Johna Fredericka Petoa (Philadelphia, 21. V. 1854. – Island Heights 23. XI. 1907.) kao istraživač koji otkrije novi kontinent, kemijski element ili nepoznati zoološki rod. Otac slikarev bio je uramljivač i pozlatar. Peto je slikarčina koji je uspio u sebi ujediniti umijeće klasičara sa tehničkom civilizacijom, nenadmašni talent za kompoziciju za duhovitošću pjesnika i metafizikom filozofa i teologa, erudit koji iz predmeta izvlači dušu; što je mogao samo Van Gogh sa starim cipelama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/his-mug-and-his-pipe-1880.jpgLarge.jpg
Njegove mrtve prirode po stručnoj obradi ne zaostaju za plastičkim talentom Degasa i Zurbarana, nizozemskih slikara mrtve prirode poput W. Claeszoona Hede ili hladnom čistoćom portretista Vermeera, Francuza Chardina te talijanskih baroknih meštara cvijeća, kornjača i školjaka. Najčešće je slikao knjige, vaze, voće, često je koristio fotografije neobično (kubistički!) posložene, novine, lule, kišobrane… Suptilnost kojom osjeća boju i tonove sjeća na Cezannea, transponiranje stvarnosti na Dalija, ali ono što je najvažnije jest činjenica da su Petoa koji je živio 1854. – 1907. vrlo bezobrazno kopirali kubisti kao Braque, ali i drugi.
 
William Michael Harnett (Clonakilty, Irska, 10. VIII. 1848. – New York, 29. X. 1892.) je revolucionar koji je pronašao put, John Frederick Peto je njegov epigon. Motivi su isti, kompozicije u iste! Često se mi Europljani ponašamo kao da je Amerika mjesec koji samo blijedo reflektira sunce naše visoke kulture. U slučaju Williama Michaela Harnetta i Johna Fredericka Petoa to nije istina! Rođen u Philadelpfiji, Peto je završio tamošnju Likovnu akademiju, te se 1889. povukao u Island Heights, New Jersey radeći u "sjeni" ostatak života. Nikad nije za života izlagao u galerijama, prodavao je slike turistima i svirao kornet da preživi. Njegov muzej nalazi se u obiteljskoj kući iz 1889. na Heihghts Islandu.
 
Harnett je rođen u Clonakiltyju, grofovija Cork u južnoj Irskoj u vrijeme gladi. Zgodno se sjetiti da je donacija turskog sultana Irskoj odbijena od Vlade Velike Britanije, jer je Turčin dao više novaca za gladne nego kraljica Viktorija. Radilo se o par tisuća funti. U SAD-u je gravirao srebro u Philadelpfiji, uzimao je večernju nastavu na  Pensilvanijskoj likovnoj akademiji, kasnije u N.Y i Nacionalnoj akademiji. Ugledao se na starog Nizozemca Petera Claesza. Godine 1880. – 1886. boravi u Europi, posebno dugo u Münchenu. Njegove slike nalaze se u mnogobrojnim kolekcijama, od New Yorka do Bornemisza Thyssen.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Zmešane boje

HF

Crtež je osnova likovnog izražavanja

HF

Hvala ti, Bože, što ja nisam Bog

HF

Obespravljeni hercegovački kršćanski puk

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više