Hrvatski Fokus

Današnja najčešća puljska prezimena su: Petrović, Marković, Babić, Jovanović, Nikolić, Pavlović, Kovačević…

 
 
Život u Zagrebu ima puno nedostataka. Puno nam je toga iz „provincije“ nepoznato. Jako malo znamo što se događa u Istri, posebice na kulturnom planu. A Glas Istreje 30. VIII. 2018. javio da u puljskoj galeriji Stari grad, Kandlerova 14, »počinju upisi za nove polaznike na tečaj slikarstva Milanke Koroljev«, koji traju od 1. do 8. rujna. Još piše da je »Tečaj namijenjen svim ljubiteljima likovnosti koji imaju želju savladati temelje likovnog stvaralaštva kao preduvjet za kreativno izražavanje. Stečeno znanje ujedno je i osnova za upis na umjetničke škole i akademije. Tečaj vodi likovna pedagoginja Milanka Korovljev« (https://www.glasistre.hr/pula/pocinju-upisi-za-nove-polaznikena-tecaj-slikarstva-milanke-koroljev-568935).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/Radimir_Cacic_golf_zatvor.jpg
Tko je Milanka Korovljev? Ona je i voditeljica likovne radionice u kaznionici Valtura, gdje je učila risanju i Radimira Čačića. Pohvalila ga je i rekla da su njegovi omiljeni motivi bili »okruženje u kojem se nalazio«, a u njegovim djelima ona prepoznaje »dašak impresionizma« (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/steta-sto-se-cacic-ne-moze-posvetiti-slikarstvu-20140702). Na mreži također nema podataka tko je Milanka Korovljev? Ima njezin broj mobitela, ali nijedan drugi podatak: odakle se doselila u Pulu, kada se doselila… Pretražujući prezime Koroljev, piše da nije hrvatsko i da potječe iz „tri države“. U Zrenjaninu u Banatu odbornik Skupštine grada Zrenjanina zove se Aleksandar Korovljev. Redatelj Andrej Korovljev (Pula, 1970.) također je iz Pule.
 
Na internetskoj adresi https://actacroatica.com/hr/surname/Korovljev/ piše: »Prezime Korovljev u modernoj Hrvatskoj. Korovljevi u Hrvatskoj su Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Puli. „Kliknete“ li na Grad Pula dobijete popis najčešćih prezimena u gradu „nekoć“: Radolović, Peruško, Benčić, Poropat, Vitasović, Buršić, Božac, Rojnić, Ivančić, Matošević…, te „danas“: Petrović, Peruško, Rojnić, Buršić, Marković, Babić, Božac, Radolović, Jovanović, Nikolić, Bilić, Pavlović, Vitasović… Ovo je povod za istraživanje češćih prezimena u Puli i cijeloj Istri.
 

Melita Novak

Povezane objave

Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

HF

Pobjeda Karoline Vidović Krišto

HF

Kako pobijediti Plenkovićev HDZ?

hrvatski-fokus

Kronika srpske pobune u Hrvatskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više