Hrvatski Fokus

Tema doktorata bili su dansko-ruski veterinarski odnosi od 1796. do 1976.

 
 
Prof. dr. sc. Ivan Katić, istaknuti hrvatski i danski veterinar i povjesničar veterine, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u petak 31. kolovoza u Kopenhagenu u 89. godini života. Rodio se u Brodskom Varošu 11. kolovoza 1930. Gimnaziju je pohađao u Vinkovcima i Slavonskom Brodu, a diplomirao na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1956. Svoj radni vijek započeo je u Svetom Ivanu Zelini, a 1957. odlazi u Dansku. Završio je dopunski veterinarski studij na Kraljevskom Danskom veterinarskom i poljoprivrednom fakultetu u Kopenhagenu 1959. Kraće vrijeme radio je na nekoliko različitih mjesta, a 1965. dobio je mjesto istraživača i znanstvenog suradnika u Kraljevskoj biblioteci Veterinarsko-agronomskog sveučilišta gdje je 1982. doktorirao.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/ivan_katic.jpg
Tema doktorata bili su dansko-ruski veterinarski odnosi od 1796. do 1976. Nakon toga uslijedio je velik broj radova i knjiga iz područja povijesti veterinarstva, koji su Katiću osigurali titulu jednog od najistaknutijih povjesničara veterinarske medicine u Europi, posebno sjevernoeuropskih zemalja. Kao organizator i pozvani predavač djelovao je u međunarodnim povijesnim i veterinarsko-povijesnim udruženjima te na kongresima za bibliotekarstvo. Kao gostujući profesor predavao je u Hannoveru, Oslu, Utrechtu, Tartuu, Brnu, Bukureštu, Sarajevu i Zagrebu. Bio je jedan od suosnivača Svjetskoga društva za povijest veterine (World Association of Veterinary History, 1969), a 1976. osnovao je prvi višejezični časopis za povijest veterine u svijetu Historia Medicinae Veterinariae.
 
Iako je više od 60 godina živio i djelovao u Danskoj, prof. dr. sc. Ivan Katić ostao je trajno povezan u stručnom i znanstvenom smislu s hrvatskom veterinarskom strukom i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, posebno sa Zavodom za povijest veterinarstva kao i s Odsjekom za povijest medicinskih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za dopisnog člana HAZU-a izabran je 2006.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Globalizacijske novosti iz njima normalnog

HF

Umro prof. dr. sc. Ivan Miloš

hrvatski-fokus

Srbi, neznalice, poltroni, jugoslaveni, izdajice… guše hrvatski jezik

HF

Matvejević je izvršio brutalni i marksizoidni verbalni politički atentat na istinu, na Hrvatsku i na mene osobno

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više