Hrvatski Fokus
Povijest

Boris Blažina o lažnom Brozu

O Brozu se sve lagalo i lakiralo

 
 
Boris Blažina u djelu "Djetinjstvo i mladost Josipa Broza Tita 1892. – 1920. kroz prizmu biografija: kontradikcije, nedosljednosti, politizacija, pedagogizacija" (Institut za europske i globalizacijske studije, bez godine izdanja) navodi duhovitost hrvatskoga vojnika i pravaškogaktiviste, te generala u vojskama Austro-Ugarske Monarhijei Nezavisne Države Hrvatske Ante Matasića (Kompolje kod Otočca, 9. VI. 1862. – Zagreb, 24. VI. 1942.) – u susretu s mladim Josipom Brozom. Naime, Matasiću u Prvome svjetskom ratu Broz nije ranjen u Galiciji, nego na Drini. A to se vidi po duljini kose na njegovoj glavi. 
 
Blažinin rad je zamišljen kao »pregledni članak u kojem je uspoređen veći broj uglavnom sekundarnih izvora o životu Josipa Broza Tita, od djetinjstva do povratka iz ratnog zarobljeništva u Rusiji 1920. godine. Analiza spomenutih izvora pokazuje da postoje brojne nedosljednosti među njima, koje su većinom rezultat „krojenja“ biografije utjecajne ličnosti iz političkih, odnosno pedagoških razloga. To treba promatrati u kontekstu obrazovne politike socijalističke Jugoslavije – mladi je Broz trebao biti uzor za jugoslavensku djecu i mladež koja su odgajana u duhu socijalizma i panslavizma. Očigledne su i značajne promjene koje su išle u korak s promjenama na vanjskopolitičkom planu Jugoslavije, posebno u vrijeme tzv. Informbiro sukoba, kada je panslavizam pao u drugi plan te je zamijenjen jugoslavenskim patriotizmom«, kako piše u NSK o njegovome radu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/693201_josip-broz-tito-tamna-strana-srpskih-vladara-marsal_ls.jpg
Prema Blažini ova Titova fotografija iz 1915. nastala je na Drini, a ne u Galiciji. (v.h.)

Povezane objave

Država iznad svega

hrvatski-fokus

Lubomir Michał Rogowski u Dubrovniku

HF

Lustracija po dubrovački

HF

Radić u carskoj Rusiji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više