Hrvatski Fokus
Hrvatska

Poljaci opravdano ljuti na HRT, ali…

Poljaci neopravdano vrijeđaju hrvatske domoljube!

 
U Dnevniku HRT-a, od 11. XI. 2018., dogodila se cenzura protiv Poljske i poljskoga naroda. Prilog je bio posvećen svečanoj proslavi 100. godišnjice povratka nezavisnosti Poljske u Varšavi.Toga dana ulicama Varšave prošao je državni mimohod pod nazivom „Za tebe, Poljsko“ kojemu su, između ostalog, nazočili poljski predsjednik Andrzej Duda, predsjednik vlade Mateusz Morawiecki, drugi predstavnici poljske lade i poljske vojske. Na HRT-u ni jednom riječju nisu spomenuli da su mimohod organizirale državne vlasti. „U tom je mimohodu sudjelovalo više od 200 tisuća ljudi. Veliki, patriotski, radosni pohod nije imao ništa zajedničko s maršem koji su istovremeno organizirale marginalne nacionalističke skupine, kojemu je bio posvećen cijeli prilog koji je HRT emitirao“, piše u priopćenju poljskoga veleposlanstva u Zagrebu i dodaje: »U mimohodu „Za tebe, Poljsko“ sudjelovalo je oko 250 tisuća ljudi iz cijele Poljske, među njima obitelji s djecom, vojni veterani i sudionici poljske borbe za oslobođenje od njemačke okupacije koji su se za vrijeme Drugog svjetskog rata borili protiv fašizma i nacizma. Bit ćemo zahvalni kada biste ove navode ispravili.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/7BB6E317-3C2D-4693-A93A-5F702F9A8EF9_w1023_r1_s.jpg
Situaciju u kojoj su riječi voditelja o „ekstremistima koji zahtijevaju etnički homogenu Poljsku“ popraćene slikom govora predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude smatramo skandaloznom i nedopustivom manipulacijom. Još jedan slučaj neprimjerenog postupanja je informacija o sudjelovanju talijanskih neofašista ilustrirana slikama s mimohoda „Za tebe, Poljsko“ koji su organizirale vlasti Republike Poljske. U prilogu koji ste emitirali nigdje nisu prikazani navodni neofašisti, već isključivo obični sudionici vijoreći bijelo-crvene zastave, među kojima i djeca. Takvo prikazivanje za Poljsku iznimno važne 100. obljetnice stjecanja nezavisnosti teško je doživjeti drugačije nego izrazom zle namjere ili tipičnom novinarskom nepouzdanosti«.
 
I na kraju i u poljskom veleposlanstvu ponašaju se isto kao i urednici na HRT-u. Vrijeđaju i lažu. Evo kako nam Poljaci dociraju: »Sjećamo se euforije koja je zahvatila Hrvatsku prilikom povratka nacionalne reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva. Također se sjećamo da je na dočeku nogometaša u Zagrebu nastupio kontroverzni izvođač koji jednu od svojih pjesama započinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Međutim, nikada nam ne bi palo na pamet da bismo ljude okupljene u to vrijeme na ulicama Zagreba nazvali ekstremistima«.
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

Vijenac žrtvama u Zrinu završio na mirogojskom preoranom domobranskom groblju

HF

Dopune hrvatske povijesti

HF

Izdrži Bojane, izdrži

HF

Ispovijest Neđe Perića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više