Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Poezija Maje Gračan najbolja pjesma

Natječaj Hrvatskoga kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva Stanislav Preprek

 
 
Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada po prvi puta je raspisalo natječaj za najbolju pjesmu na hrvatskom jeziku/ narječjima, a u okviru projekta Preprekovo proljeće 2019. Žiri koji odlučuje o nagradi za najbolju pjesmu radio je u sastavu: Franjo Nagulov, pjesnik iz Vinkovaca, Slađana Varićak, članica uredništva Književnog kluba HKUPD-a „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada i dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen.
U uži izbor Žiri je uvrstio tri pjesme, i to:
1. Poezija Maje Gračan Livada (Ruma)
2. Dovoljan mi je Nerudin osmijeh Vesne Andrejić Mišković (Slavonski Brod)
3. U noćima zgusnute tmine Anđelke Korčulanić (Split)
Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pjesma Poezija Maje Gračan Livada, drugu Dovoljan mi je Nerudin osmijeh Vesne Andrejić Mišković, a treću U noćima zgusnute tmine Anđelke Korčulanić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/Preprekovo_proljece.jpg
Maja Gračan Livada, u osebujnom, eliptičnom stilu kratkoga stiha i brzih smjena slika, ispisala je pjesmu koja govori o prirodi poezije. U svakom njezinom stihu, uz riječ pjesma autorica nudi po jedan epitet koji bi definirao različite vrste pjesme, ali i njene namjere (npr. oproštajna pjesma). Ritmičnost ovih stihova počiva na ponavljanju određenih riječi (poezija, pjesma), ali se ovakvom uporabom iskaza zapravo iznova postavljaju pitanja o mjestu i ulozi poezije u svijetu i društvu. Ironijski pristup karakterizira ne samo nagrađene stihove Maje Gračan Livada, nego i cjelokupno njezino stvaralaštvo koje broji tri samostalne pjesničke knjige (Gde su nestala sva ta nežna osećanja (1999.), Ima tu nešto (2006.) i Među nama rečeno (2016.).
 
Pjesma Dovoljan mi je Nerudin osmijeh Vesne Andrejić Mišković ispisana je u drugome licu, u formi poslanice, vjerojatno muškome subjektu, voljenom biću, od kojeg se njezino lirsko ja oprašta. Ovu pjesmu slobodnoga stiha karakterizira i melenkolija, ali i izvjestan spokoj što ih krhko i nježno biće osjeća udaljeno od materijalnoga svijeta i uronjeno u nepregledne, nebeske sfere.
 
U noćima zgusnute tmine Anđelke Korčulanić pjesma je koja za osnovnu stilsku figuru uzima često korištenu metaforu broda, koja bi se mogla tumačiti kao ispovedanje života. Njezina zgusnuta tmina rađa refleksiju, ali i duboku emociju, kao posljedicu sumiranja pređenoga životnog puta. Ljepotom izričaja i dubinom misli ova pjesma podsjeća na nasljeđe simbolizma, premda, oslikavajući tijelo, sugerira određeni ženski kut promatranja svijeta.
 
Podsjetimo, u širi izbor natječaja ušle su pjesme Putovanje Stjepana Crnića (Zagreb), Zgusnuta pjesma Davorke Črnčec (Varaždin), Kuća Deana Ganze (Zagreb), Kraj ljeta Mrijane Kiževski, te Božićno drvce Stanka Krnjića (Župa Dubrovačka). Nagrade će biti uručene u travnju 2019. godine, na promociji zbornika i tradicionalnoj manifestaciji Preprekovo proljeće.
 
U Novom Sadu, 15. studenoga 2018.
Žiri u sastavu: Franjo Nagulov, Slađana Varićak, dr. Dragana V. Todoreskov (predsjednica).
 

Krešimir Tkalac

Povezane objave

U EU-u 1,3 milijuna zahtjeva za azil

HF

Od 1897. organizirano putovanje Čeha na Jadran

HF

Najbolji figurativni kipar

HF

Odlučio se vratiti u zemlju svoga oca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više