Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Strateška suradnja Egipta i Rusije

Rusi u Egipat počeli izvoziti LNG plin, obnavljaju zrakoplovne veze, sudjeluju u velikim investicijama

 
 
U trodnevnom službenom posjetu Ruskoj Federaciji boravi egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, koji je, u srijedu, 17. listopada, u Sočiju, s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon razgovora potpisao bilateralni sporazum o svestranom partnerstvu i strateškoj suradnji.Potpisan je i memorandum o razumijevanju između ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja o strateškim političkim konzultacijama, kojeg su potpisali dvojica ministara vanjskih poslova Sergej Lavrov i Sameh Shukri.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/6D1DDFFE-4CA0-4BFA-B847-EF9DB97AFBC9_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s.jpg
Abdel Fattah al-Sisi i Vladimir Putin
 
Ruski vođa Vladimir Putin naglasio je kako odnosi između dviju zemalja imaju bogatu povijest i prijeteljski karakter. Rusija podupire želju Egipta za sklapanje sporazuma o zoni slobodne trgovine s Euroazijskim ekonomskim savezom, što će pomoći još snažnijem povećanju ekonomske suradnje i trgovine. Detaljno je razmotrena bilateralna suradnja u sferi energetike, a ključni posao je izgradnja egipatske atomske centrale od strane ruskog „Rosatoma“, za koju su na terenu već počeli pripremni radovi. Također je ruski vođa kazao kako jača suradnja i u sferi prerade nafte i plina, kao i to da su već počele službene isporuke ruskog LNG plina na egipatsko tržište. Rusija će sudjelovati i u izgradnji egipatske suvremene industrijske i logističke zone u Sueskom kanalu, gdje Moskva planira investirati 7 milijardi dolara i otvoriti više od 35 tisuća radnih mjesta i odakle će se proizvodi plasirati ne samo na egipatsko, već i na tržišta Bliskog istoka i Afrike.
 
Putin je posebno naglasio razgovore o vojno-tehničkoj suradnji, i napomenuo, kako ovih dana na egipatskom teritoriju traju zajedničke taktičke vježbe zračno-desantnih snaga. Također je kazao kako se razmatra ponovna uspostava zračnih veza s najvažnijim egipatskim ljetovalištima i turističkim odredištima, a od travnja će se obnoviti i zračna linija Moskva-Kairo.
 

https://www.geopolitika.news/vijesti/putin-i-al-sisi-potpisali-sporazum-o-strateskoj-suradnji-rusi-u-egipat-poceli-izvoziti-lng-plin-obnavljaju-zrakoplovne-veze-sudjeluju-u-velikim-investicijama/

Povezane objave

Tko je pustio borce IS-a da napuste Rakku

HF

Kraj svijeta bez pravila?

HF

Italija u velikim migrantskim problemima

HF

Kina postaje neprijatelj broj 1 SAD-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više