Hrvatski Fokus
Gledišta

Članak Suzane Lepan Štefančić

Subotički Hrvati strpali Hrvate u Srbiji u neprepoznatljivi tor

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“, i dr., a povodom članka „U Beogradu živi 7000 Hrvata, kombijem su ih odvozili na upis birača pa bilježniku…“ objavljenom u Večernjem listu 12. studenoga 2018. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/ovcarstvo_img_37.jpg
U maniri svojih samohvalospjeva Tomislav Žigmanov na svoj twitter kvači sve što smatra da njemu osobno odgovara, pa i u Hrvatskoj pridobiva pojedine novinare, koji nemaju pojma o životu Hrvata u Republici Srbiji, da njegove „uspjehe“ hvale po svijetu. Najsramnije u svemu tome je to što sve služi za dalju dezinformaciju Hrvata ovdje, njihovu sve veću nezainteresirnost za aktivno sudjelovanje u ostvarivanju svojih prava, njihovu dalju asimilaciju i nestajanje, ali i obmanjivanje Hrvata u Hrvatskoj i u cijelom svijetu. Takav članak je izašao iz pera Suzane Lepan Štefančić u Večernjem listu od 12. studenoga 2018. godine pod naslovom „U Beogradu živi 7000 Hrvata, kombijem su ih odvozili na upis birača pa bilježniku…“ Tko ne zna što se ovdje zaista događa ima dojam da je sve što se tiče Hrvata više nego zadovoljavajuće, a postoje i pojedinci koji su pravi junaci u borbi za prava ove manjine, kao što je Jasna Vojnić, očigledno buduća predsjednica novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), o kojoj je riječ u predmetnom članku.
 
Članak je međutim površan, tendenciozan, nedorečen i sa mnogo „bisera“, tako da svatko tko se imalo udubi vidi da tu nešto nije u redu ili bar štošta nije jasno. Autorica članka prvo nije upoznala Hrvate u Hrvatskoj (i svijetu) zašto beogradske Hrvate kombijem voze na upis birača pa onda bilježniku… Suština je u tome da su sve hrvatske institucije ovdje već pri svom formiranju, unazad petnaestak godina, koncentrirane u Subotici i na njihovo čelo su dolazili isključivo ljudi koji se izjašnjavaju kao Bunjevci i u isto vrijeme kao Hrvati ili kao „bunjevački Hrvati“. Ova koncentracija nije slučajna već je rezultat stogodišnje sprege Bunjevaca, kao najlabilnijeg dijela hrvatskog korpusa ovdje, sa vlastima većinskog naroda. To je uzrok nezainteresiranosti većine Hrvata u Srbiji za aktivnim učešćem u ostvarivanju svojih prava, pa se već pri prvom glasovanju za HNV (prije petnaest godina) išlo na elektorski sistem, s tim da je tada bilo 198 elektora, a sada samo 82.
 
Dok su od 22 nacionalne manjine u Srbiji njih 18 birali i ovaj put svoje članove nacionalnih vijeća redovitim glasovanjem i bilo im je na raspolaganju 58 izbornih lista (Rusinima sedam, Albancima šest, Romima i Ukrajincima pet, Rumunima, Bošnjacima i Slovacima po četiri, Aškalijama, Česima, Egipćanima i Njemcima po tri, Bugarima, Bunjevcima, Mađarima i Vlasima po dvije, a Grcima, Poljacima i Slovencima po jedna), samo četiri manjinska naroda u Republici Srbiji su na izbore išla putem elektora. To su Crnogorci, Rusi, Makedonci i Hrvati, pri čemu su Hrvati imali najmanji broj elektora, dakle, dno dna!!! Nekada konstitutivan narod, Hrvati su danas posljednja nacionalna manjina u Srbiji. O tom povijesnom „uspjehu“ Suzana Lepan Štefančić ne piše.
 
A ključnu ulogu u njemu u zadnjih petnaestak godina odigrao je velemajstor za manipulacije i muljavine Tomislav Žigmanov, koji je sada uspio da sam (na koncu je eliminirao i Slavena Bačića), preko svojih „bunjevačkih Hrvata“ i poltrona, uzme u svoje ruke sve što je ovdje hrvatsko. Tako su svih 29 novih vijećnika pripadnici Žigmanovljeve političke stranke DSHV, jer Žigmanov ima svu infrastrukturu, novac i medije, pa su subotički bilježnici dolazili u prostorije DSHV, dok je beogradske Hrvate trebalo kombijem odvoziti na upis birača pa potom i bilježniku. U drugim djelovima Srbije Hrvati nisu imali ni tu mogućnost, posebno oni koji nisu članovi DSHV.
I sama kampanja za izbor vijećnika HNV-a je bila u Žigmanovljevom stilu. Listu je predvodila njegova politička stranka s njim na čelu, tako da je njemu pripala i titula prvog elektora! No, tek iz ovog članka Suzane Lepan Štefančić saznajemo da je Jasna Vojnić nositeljica izborne liste „Hrvati zajedno“, i očigledno kao Žigmanovljev produkt, ona se sada u ovom članku glamurozno najavljuje i kao buduća predsjednica HNV-a.
 
Prvi put u povjesti Hrvata u Srbiji jednoglasno je usvojeno Vijeće koje nema oporbe, svi su članovi s iste liste, pa neće biti nepotrebnih rasprava o nebitnome!- kaže Jasna i jasno je da će kao predsjednica HNV-a bez problema sprovoditi sve što Žigmanov traži! Izbore je, inače, vodila stranka DSHV, kojoj je na čelu Tomislav Žigmanov, ujedno i jedini Hrvat u srbijanskoj Skupštini, ali HNV je nestranačko tijelo!dodaje Jasna, iako tu mnogo toga nije jasno.
Bravo Tomislave!– kaže još jedan Žigmanovljev produkt, rijetki primjerak iz Srijema, Krunoslav Đaković, i očito je da su Hrvati u Srbiji dobili svog Vučića! A „bunjevački Hrvat“ Tomislav Žigmanov, zastupnik Hrvata u Skupštini Republike Srbije, koji je na to mjesto došao srpskim glasovima, dvije godine nije ništa govorio o problemima Hrvata i ogroman broj Hrvata ovdje ne zna tko je Tomislav Žigmanov. Postavite to pitanje  „običnom“ srijemskom Hrvatu, pa ćete se uvjeriti u to. Iako sve radi pod parolom „HRabro“, Žigmanov sjedi u toj Skupštini zajedno s Vojislavom Šešeljem i o Šešeljevim istupima i postupcima na sjednicama, kao niti o onom što Šešelj radi u Hrtkovcima, šuti kao zaliven!
Hrtkovčani mogu slobodno na Coraxovoj karikaturi o Šešelju i Hrtkovcima zamjeniti lik u AV kućici Žigmanovljevim likom:  
 
Zato Beograd, u kojem živi 7.000 Hrvata (kao Hrvati izjasnilo bi ih se još toliko da ih ne predvodi Žigmanov), ima samo tri elektora! Zato Niš, u kojem živi 1000 Hrvata, nema niti jednog elektora, a Srijem, u kojem pored protjeranih 30.000 Hrvata još uvijek ih ima toliko, ima samo 7 elektora. Ali zato Subotica ima 48 elektora!!!
Po statistici u Subotici je oko 14.000 Hrvata i isto toliko Bunjevaca koji negiraju hrvatske korijene – kaže Jasna Vojnić, ne pominjući da je i ona Bunjevka i da samo zato nije doživljavala šikaniranja, ni za rata ni u poraću!
 
Srbi sve Bunjevce smatraju svojima i poznata je izjava Vojislava Šešelja u medijima u vreme progona Hvata iz Vojvodine da Bunjevce ne treba dirati jer su „naši“. Bunjevci su danas ovdje i poseban narod i ne bi smjeli biti u krovnim hrvatskim institucijama, posebno ne na rukovodećim mjestima, a upravo je sve suprotno, pa taj sve uži i uži krug koji upravlja svim Hrvatima u Srbiji je u rukama subotičkih  Bunjevaca, a iznad svih njih je Tomislav Žigmanov. Hrvati, kojih je u Srbiji približno 57.900, mahom žive na selima te u manjim gradovima i bave se zemljoradnjom. Intelektualaca je najviše u Beogradu, ali oni su integrirani u društvo i ne rade za interese hrvatske zajednice. Većina je našeg naroda podlegla mimikriji, jedino su Hrvati u Subotici vidljiviji…– kaže još Jasna, kao da ne zna da su mimikriju najbolje iskoristili upravo Bunjevci, a srijemski Hrvati nisu joj mogli pribjeći na nikakav način! Zato Hrvati ne cijene Bunjevce, ali ih ne cjene ni Mađari, ni Srbi, kojima dobro dođu samo za „potkusurivanje“. Tu treba reći da ima Bunjevaca kojima je hrvatstvo u srcu i duši, ali ih je jako malo i teško ih je razabrati da li su „ovi“ ili „oni“. Suštinu ove (z)bunjevačke rašomonijade u Vojvodini ne razabire običan narod niti u Srbiji niti u Hrvatskoj, a ona očigledno odgovara i Beogradu i Zagrebu, i u tim vodama viješto pliva obermanipulant Tomislav Žigmanov sa svojim sve manjim i manjim brojem „bunjevačkih Hrvata“ i drugih poltrona.
I „uspjesi“ će se tek sada nizati jedan za drugim, ekspresnom brzinom. Tako očekujemo da se obnove i jendeci u one dvije asfaltirane ulice u Tavankutu, što će svim Hrvatima u cijelom svijetu predstavljati neizmjernu sreću i zadovoljstvo.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Bakir je zalutao u politiku

hrvatski-fokus

Izjava koja je uništila ljevicu

HF

“Za mlade generacije od posebne je vrijednosti ukazati na moralni integritet Titove ličnosti”!

HF

Ustavni sud traži podatke od Vlade: Ima li u Hrvatskoj čak oko pola milijuna birača viška?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više