Hrvatski Fokus
Kultura

U potrazi za magičnim krugom

U središtu Žunjićeve pozornosti je krug, krug u svim moguće zamislivim oblicima

 
 
Slikar Mladen Žunjić iz Zagreba, pripadnik je skupine najmarljivijih likovnih djelatnika na suvremenoj umjetničkoj sceni. Kontinuirano istraživanje složenosti pojedinih motiva i raznovrsnih kolorističkih mogućnosti, omogućuje autoru primarno kvalitetetan uvid u ostvareno i dosegnuto, posebice kada je riječ o dijelu opusa velikih formata u kombinaciji ulja i akrila.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/11/20180327-103850_5bdf1b17a8256_970xr.jpg
Kada govorimo o motivima koji su privlačni Mladenu Žunjiću, možda bi bilo preciznije reći kako je u središtu njegove pozornosti krug, krug u svim moguće zamislivim oblicima, krug u neprekidnoj vrtnji, dramatičnoj ili donekle usporenoj, krug koji emanira ekstremnu energiju prepoznatljivu u eksplozivnim bljeskovima boje na platnu, u različitim eruptivnim tragovima od točkice i mrlje, do fragmenata s dominantnom bojom, krug koga pokreće i koji isijava praiskonsku energiju Velikog praska.
 
Ponekad smo dojma kako slikar pokušava zadržati u limitiranoj veličini formata bujanje kretanja, pokušava primiriti nezaustavljivo i neprimirljivo dok su tragovi boje, otisci kolora jedinstveni dokazi o postojanju neprekinutog gibanja i stalnom protoku nepotrošive energije. Raznovrsna kombinatorika sukladnog gibanja krugova ili bučna sudarajuća igra ovala u volumenima kolora, koji se spretno prelojevaju s jednog na drugi kraj vwelikog formata, ostavljajući za sobom vidljive oznake kretanja, znakove svoga postojanja i svoga življenja.
 
Dobar dio svoga opusa Žunjić je posvetio potrazi za magičnim krugom, krugom kao i Janus, s više lica, krugom koji jest središte izvora ali i protoka energije,  krugom kojeg karakteriziraju uvijek drugačiji koloristički snopovi boja.
 
Istodobno, jedan od ključnih elemenata Žunjićeva slikarstva, u ovim ciklusima toliko razvidan, jest optimizam koji se prelijeva izvan okvira slike kao rezultat gibanja silne energije, optimizam prepoznatljiv u snažnim  nanosima boje, u nezaustavljivim kolorističkim impulsima.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/11/mladen_zunjic_1__6ba.jpg
Žunjićevo slikarstvo temelji se na kontinuiranom istraživanju, na autorskoj strasti i na hrabrom, svakodnevnom suočavanju s opasnom bjelinom platna jer i pjesnici dobro znaju što se sve krije unutar bjeline praznog lista papira. I ovdje spomenimo prednosti velikog formata, od metra pa i više, koje Žunjić sustavno koristi, nalazeći u njegovom volumenu mnoge prednosti, prave mogućnosti.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Bezizlazje

HF

Mediteranski horizonti Mladena Žunjića

HF

Nedoživljeni rođendan

HF

Je li današnji automobil tehnologija koja nestaje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...