Hrvatski Fokus
Kultura

Sakralna tema = razmišljanje i molitva!

Kao što slikam, tako i molim, pokušavam živjeti benediktinski, vođen njihovim geslom ORA ET LABORA

 
 
Ugledni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Splita, Josip Botteri Dini, ovih se dana predstavlja samostalnom izložbom U OČEKIVANJU BOŽIĆA u galeriji Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske na Trgu bana Jelačića.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/cb8d812444c6cc467dea.jpeg
• Gospodine Botteri, izložili ste više desetaka slika, akrila na platnu i nekoliko grafika, sa sakralnim temama. Vi ste jedan od naših najpoznatijih sakralnih slikara. Kako odabirete motive? Kako mu pristupate?
= Sakralna tema, to je moje svakodnevno razmišljanje i molitva. Moj dan traje uz molitvu, od ranoga jutra do kasno u noć. Moje me razmišljanje vodi kroz molitve, posebno kroz Krunicu, razmišljam o Kristovu životu i o životu svetaca, posebno hrvatskih s naglaskom na život blaženog Alojzija Stepinca, kojemu sam pribivao na sprovodu, kao đak Sjemeništa u Zagrebu i vidio ga mrtvog na odru, u zagrebačkoj Prvostolnici.
 
• Jeste li slikali blaženog kardinala AlojzijaStepinca?
= Više puta, i na vitraju i na mozaiku i na platnu.
 
• Vratimo se odabiru motiva.
= Slikao sam mnoštvo sakralnih tema. Jedna od prvih jest  sprovod u pastelu, pa opet sprovod u ulju. Zašto sprovod? Kao dječak bio sam ministrant i sprovodi su mi se duboko urezali u sjećanje. Smrt me je jako potresala. Kasnije na Akademiji naslikao sam raspetog Krista i Posljednju večeru. Na ALU-u nije bilo posebnih komentara na ove slike, to su kasne šezdesete.
 
• Koje ste teme najčešće SLIKALI?
= Najčešće sam radio Krista na križu, zatim procesije, posebno na Hvaru, Braču i u Splitu. I ovdje su ti motivi izloženi. Zanimale su me Ti događaji, mistični, gdje mnoštvo pobožnog puka, sa svijećama koje palucajući rasvjetljavaju tamu, polagano hoda, moli i pjeva „za križem“, kako na Hvaru i nosi ime Pasionska noćna procesija..
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/sakralno0.jpg
• Ovdje, na ovoj izložbi su većinom novije slike?
= Da, nekoliko starijih slika i niz novonastalih slika, akrilika Uz ovu izložbu otvorio sam još jednu, paralelnu, u župnom centru u Zagrebu, Svete Terezije od  maloga Isusa,također sa sakralnim temama, u Miramarskoj ulici; riječ je o sličnoj ali ne i istoj izložbi. Uskoro, ovih dana, u Austriji otvaram još jednu samostalnu izložbu, u  terezijanskom dvorcu, u mjestu Halbturn. Uz sakralne teme izlažem i profane, krajolike, gradove, u kolorističkom smislu vedrijih boja.
 
• Vi svaki dan slikate?
= Ako ne slikam doslovno, u sebi prebirem i snujem ono „novo“. Kao što slikam, tako i molim, pokušavam živjeti benediktinski, vođen njihovim geslom ORA ET LABORA. Očekujući da nikne nova slika, ponekad treba biti u šutnji i samoći.
 
• Planovi?
= Želja mi je a i potrebno je moje, moje ukupno djelo okupiti i predstaviti dobrom kritičkom retrospektivom i to u Zagrebu.Zauzeto radim  na tome, u suradnji s prof. Stankom Špoljarićem, koji je još od samih mojih prvih nastupa pratio moje djelo i interpretirao ga nadahnutim tekstovima kao povjesničar umjetnosti.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Uzalud vam trud svirači!

HF

Koncert Zagrebačke filharmonije u sjećanje na Lovru pl. Matačića

hrvatski-fokus

Asfalt, beton i željezo

HF

Koncert za bariton i operni ansambl

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više