Hrvatski Fokus
Hrvatska

Nezdravi turizam moga malog mista!

Omiški tunel – rupa u stijeni

 
 
Ako sve bude išlo po planu, na jesen bi trebala početi gradnja prve gradske luke u Omišu vrijedne 50 milijuna kuna. Nakon toga, odmah tijekom srpnja, kreće se s natječajem tako da bi u listopadu 2019. radovi mogli početi. Naravno, ako ne bude žalbe na odabir izvođača. Nakon otprilike dvije i pol godine od početka radova Omiš će dobiti sedamdesetak sezonskih vezova i šetnicu dugu 440 metara. Postojeća riva će se proširiti za dvadesetak metara, a nakon parkinga i hortikulturnog uređenja širina šetnice bit će oko 12 metara; lijepo i atraktivno posebno za kvalitetniji turizam moga malog mista! Izvođač radova još nije odabran, možda budu i vrijedni Kinezi obzirom da je domaća građevinska operativa bankrotirala na onom malenom mostiću za Čiovo!? U svakom slučaju bit' će na gradilištu popriličan broj građevinskih djelatnika izloženih i ozljedama pogotovo onim ortopedske naravi, primjerice prijeloma ekstremiteta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/kal2.jpg
Uz ovu radosnu vijest evo i jedne žalosne koja je već čvrsto planirana za proljeće iduće godine a odnosi se na Dom zdravlja u turističkom gradu Omišu. Naime, ugledni i vrsni ortoped, po potrebi i kirurg, omiškog Doma zdravlja, Ž. M., ide u zasluženu mirovinu, ali, zajedno s njim 'u mirovinu' navodno odlazi i Ortopedska ambulanta kojoj je posvetio dobar dio svog radnog vijeka!? Ambulanta se po svemu sudeći zatvara a medicinskoj sestri omiljenog omiškog ortopeda navodno je ponuđeno radno mjesto u… Vrgorcu ili na 'prekomorskom' otoku Lastovu!? Dakako, nitko nema ništa protiv izgradnje Omišu toliko potrebne gradske luke ali je isto tako razumljivo da danas, eto, rastući turizam ne može bez ortopedske ambulante posebno u ljetnim mjesecima kad se priljevom turista stanovništvo Omiša a time i (ortopedskih) pacijenata višestruko poveća!
 
Dakako, tu je i Split, tek 25 kilometara udaljen. 'Čas posla' reklo bi se, limitiranom brzinom od gradskih 50 km. na sat bilo bi to samo pola sata do Splita; je, 'malo morgen'! Naime, u ljetnim mjesecima takozvane turističke špice ta se udaljenost više ne mjeri u kilometrima nego u vremenu potrebnom za doći do Splita. Obično su na toj, nazovimo je gradskoj ulici, jedinstvene i kompaktne kolone raznovrsnih vozila, tamo i natrag, koje se puževom brzinom kreću po toj cesti ponosno zvanoj 'Jadranska magistrala'… često i po nekoliko sati!? Nije mi na kraj pameti umanjiti značaj ovog hvalevrijednog projekta gradske ali za razvoj turizma neophodna je i odgovarajuća logistika u koju se obvezno ubrajaju, među inim, promet i zdravstvo.
 
Grad Omiš je jedinstven po tome što je jedini grad na jadranskoj obali koji nema svoju obilaznicu tako da sveukupni promet prolazi kroz srce grada, kroz ulicu zvanu 'fošal', koja bi trebala biti lijepa gradska šetnica!? Ali Omiš zato ima i veličanstveni tunel iskopan u 'omiškoj stini' ispod naselja, kao dio buduće(?) davno planirane gradske obilaznice; dug više od 2 km. Ironično rečeno to je rupa u stijeni koja' iz ničega vodi u ništa' a u koju je skucano nemalih 300 milijuna kunića(vrijednosti šest gradskih luka!!!) novca poreznih obveznika …prije davnih pet godina!
 
Glede druge komponente 'zdravog' turizma, Dom zdravlja u Omišu izgrađen je prije više od pedeset godina i danas nikako ne može pomiriti zdravstvene potrebe žitelja Omiša i prigradskog naselja Priko. Posebno ne u ljetnim, turističkim mjesecima, a od sutra po svemu sudeći ni ambulantne intervencije (gipsanje) kod bizarnog prijeloma malog nožnog prsta! Doduše, treba spomenuti da je Dom zdravlja poodavno  bio u planu izgradnje i to na poziciji Velikog parkirališta (mjesta za Cirkus) ali ni taj projekt kao ni jednako tako planirana  izgradnja Omišu neophodne gimnazijske zgrade nisu ugledali svijetlo dana… pomela ih, eto, atraktivna gradska luka. A bez Doma zdravlja, odnosno bez ortopeda-kirurga (Ortopedske ambulante?), figurativno rečeno ni omiški turizam nije sasvim zdrav, zar ne!?
 
Nego, ako se već gradi gradska luka sa sedamdesetak vezova, trebalo bi svakako osigurani/planirati barem dva mjesta za brze glisere koji bi u Split (na gipsanje) prevozili nesretne kostolomce…daleko brže morskim putom nego 'puževom magistralom'! Lucidni Omišani bi ih od milja nazvali Gipsy-express, sic!
 

Damir Kalafatić

Povezane objave

Brodogradilište Uljanik upropastio je IDS

HF

Prate me!

HF

Bunjevce su najprije asimilirali Mađari, a nakon njih Srbi

HF

AFORIZMI – Ako – ako

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više