Hrvatski Fokus

Armen Sarkisjan i njegova žena Nune Sarkisjan

 
 
Armen Sarkisjan rođen je 23. lipnja 1953. godine u Erevanu. Godine 1970. završio je erevansku srednju školu, a 1976. god. Fizički fakultet Erevanskoga državnoga sveučilišta (EDS). 1978. godine je završio postdiplomske studije na odjelu za teorijsku fiziku Erevanskoga državnoga sveučilišta. Doktor je fizičko-matematičkih znanosti, docent. Počasni je doktor Nacionalne Akademije znanosti Republike Armenije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/3932AADF00000578-3834282-Armen_and_Nouneh_in_1996-a-37_1476371392421.jpg
Armen i Nune Sarkisjan
 
Od 1976. do 1990. profesor je Fizičkoga fakulteta Erevanskoga državnoga sveučilišta. Utemeljio je studij metematičkoga modeliranja složenih sustava odjela za teorijsku fiziku Erevanskoga državnoga sveučilišta. Od 1984. do 1985. profesor je i znanstveni suradnik Instituta za astronomiju Sveučilišta u Cambridgeu. Od 1986. – 1992. profesor je i znanstveni suradnik na Moskovskom državnom sveučilištu M. V. Lomonosova i niza znanstvenih središta u Njemačkoj, SAD-u, Grčkoj, Velikoj Britaniji. Nakon objavljivanja neovisnosti Armenije imenovan je veleposlanikom u Velikoj Britaniji. Od 1993. – 1994. armenski je veleposlanik pri Europskoj uniji. Od 1996. do 1997. premijer je Republike Armenije, a od 1998. do 2000. godine ponovno je veleposlanik u Velikoj Britaniji i Vatikanu. Od 2000. do 2013. godine radi u različitim poduzećima inozemnih država, a također radi i kao savjetnik u Alcatel, Lucent, Telefonica, British Petrolium, Merrill Lynch-Bank of America i drugim tvrtkama. 27. rujna 2013. godine po treći put predvodi diplomatsku misiju Armenije u Londonu. 2. ožujka 2018. godine većinom zastupničkih glasova izabran je za predsjednika Republike Armenije.
 
Armen Sarkisjan odlikovan je papinskim Ordenom sv. Grgura Velikoga (1997.), Ordenom sv. Grgura Prosvjetitelja od strane katolikosa svih Armenaca (2008.) i ordenom "Za zasluge za domovinu" I. stupnja (2017.). Sarkisjan je autor brojnih znanstvenih članaka iz područja teorijske fizike, astrofizike, računalnoga modeliranja, politologije i gospodarstva. Oženjen je Nunom Sarkisjan.
 
Nune Sarkisjan rođena je 26. ožujka 1954. godine u Erevanu. Armen i Nune Sarkisjan su se upisali na Erevansko državno sveučiliste, ali budući armenski državni poglavar je odabrao tada fiziku, a njegova supruga strane jezike. Nune je završila studij na odjelu za romansko-germanske jezike Filološkoga fakulteta Erevanskoga državnoga svučilišta. Još prije odlaska u London dobili su dva sina – Vartana i Ajka (Hajka), a kasnije i nekoliko unuka. Nune Sarkisjan je radila u Muzej-institutu za stare rukopise Matenadaran sv. Mesropa Maštoca. Završila je također Goldsmiths, Sveučilište u Londonu, i stekla titulu magistra umjetnosti. Autorica je brojnih članaka i ogleda o životu i stvaralaštvu djelatnika suvremene umjetnosti, književnosti i glazbe koji su objavljeni u Armeniji, SAD-u i drugim europskim zemljama. Organizatorica je brojnih izložaba, a isto tako koncerata klasične glazbe u mnogim koncertnim dvoranama. Nune Sarkisjan je također autorica više od dvjesta dječjih knjiga na armenskom, engleskom i ruskom jeziku. Njezine bajke su objavljene kako na armenskom književnom jeziku, tako i na armenskim dijalektima Gorskoga Karabaha, Gavra i Gjumrija.

 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Tursko širenje u regiji

HF

Vrije Južnokinesko more

HF

Dragovoljci brane Bugarsku od najezde

HF

Evo teoretičara urote koji stoji iza Twitterove ‘Politike dezinformiranja o krizi’

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više