Hrvatski Fokus
Religija

Proučavanje srednjovjekovnih kodeksa

Otvoren Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja Don Frane Bulić

 
 
Svečano otvaranje Centra za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja „Don Frane Bulić“ održalo se u srijedu, 12. prosinca na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Don Frane Bulić (1846.-1934.) spada među najpriznatije Hrvate u domovini i svijetu. Bio je profesor i odgojitelj, prosvjetitelj, političar, konzervator, povjesničar, arheolog i epigrafičar. Bulić je, između ostalog, uspio istražiti najveći dio Salone i napisati brojne popularne i znanstvene radove.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/P2650506.JPG
Temeljna je svrha Centra istraživanje, proučavanje i objava epigrafičkih i diplomatičkih izvora važnih za povijest Katoličke Crkve u južnoj Hrvatskoj, kao i drugih izvora, osobito onih iz otomanske vladavine. Centar će se posvetiti i proučavanju srednjovjekovnih kodeksa iz južne Hrvatske te objavi knjiga i filmova povijesne i teološke tematike. U tu svrhu kroz istraživački centar obavljat će se individualni i grupni istraživački radovi u domaćim i stranim arhivima, muzejima i knjižnicama. Osim toga, u izdavačkim nizovima obrađivat će se i objavljivati epigrafički i diplomatički izvori nastali u papinskoj kancelariji, te drugi izvori, osobito oni iz otomanske vladavine koji su od izuzetne važnosti za crkvenu povijest i teologiju južne Hrvatske.
 
Posebno je važan interdisciplinarni istraživački rad na srednjovjekovnoj rukopisnoj baštini (kodeksima) južne Hrvatske koja se nalaze u domaćim i stranim arhivima i knjižnicama. U planu je i objava tiskanih i elektroničkih izdanja povijesne i teološke tematike, snimanje dokumentarnih filmova povijesne i teološke tematike, organiziranje domaćih i međunarodnih seminara, ljetnih i zimskih škola te znanstvenih i stručnih skupova. Veliki kancelar KBF-a i splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić je kazao kako je riječ o važnom datumu u životu splitskog Sveučilišta, Grada i domovine. Posluživši se citatom don Frane Bulića „Iz kamena povijest, iz povijesti svijet, naglasio je kako je cilj otvaranja ovog Centra „oživjeti ta iskustva iz povijesti, njihove žalosti i radosti ne da bismo se vraćali u povijest nego da je oslobodimo od neznanja kako bismo gradili sa tom sviješću našu sadašnjost”. Inicijator osnivanja Centra i njegov voditelj prof. dr. Josip Dukić, ustvrdio je kako je otvaranje Centra uslijedilo nakon tri godine rada na ostavštini don Frane Bulića, tijekom kojih se uspjelo sačuvati preko 20 tisuća skenova spisa. Uskoro se očekuje i početak četvrte faze projekta koja će obuhvatiti obradu materijala za što su u sklopu KBF-a osigurani i prostorni uvjeti. 
 
Prof. dr. Michael Ursinus, jedan od najpoznatijih povjesničara osmanologa, profesor emeritus i dugogodišnji predavač i profesor islamistike i osmanistike na sveučilištima u Birminghamu, Freiburgu i Heidelbergu, te predsjednik Međunarodnog udruženja osmanista čestitao je Fakultetu na ovom jedinstvenom događaju. Istaknuo je da nigdje na svijetu nema Centar s ovakvim naglaskom na epigrafička i paleografska istraživanja pokrivajući vrijeme od grčkog do otomanskog razdoblja te da vjeruje kako će Centar imati svjetsku važnost. Prof. Ursinus je potom održao predavanje  „Terra nullius između otomanskog Klisa i venecijanskog Splita“.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Margareta Krstić na međunarodnoj izložbi ‘100 presepi in vaticano’ 2022.-2023.

hrvatski-fokus

Zdravlje ispred zarade

HF

Zakazali kontrolni mehanizmi koji trebaju štititi građane

HF

Kako spasiti preostale kršćane

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više