Hrvatski Fokus
Uvodnik

Predsjedničino preslagivanje i udovoljavanje

Predsjednik HDZ-a oprezno čeka nove unutarstranačke izbore

 
 
• Božić je iza nas. Političari, školarci i nogometaši i dalje su na odmoru. Jedino se i dalje i radi i dela na Pantovčaku, Banskim dvorima i Skupštini grada Zagreba. I to – užurbano! Preslaguje se. Trguje se s ljudima i utjecajima. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se nasukala na političku žabokrečinu i time dokazala kako nitko nije imun na pogrješke. Ne samo da se nasukala, ona je u cilju bezbolnog rješavanja višegodišnjeg savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića doživjela pravi brodolom. Upala je u obavještajno-medijsko živo blato. Jednostavno nije izabrala pravi način kako se riješiti trenutačnog balasta u obliku Radeljića. Angažirala je SOA-u, misleći da će ga na taj način prestrašiti i udaljiti od svjetala političke pozornice, a na kraju u medijsku orbitu uvukla i sebe i savjetnika, što je loše ne samo za obavještajnu službu, nju kao predsjednicu države, nego i za sve nas koji nemoćno gledamo kako nas vode i vodaju politički amateri i nesposobnjakovići. Budući je aktualna hrvatska predsjednica već četiri godine okružena s ljudima koji su izišli ispod skuta svojih jugo prethodnika, Stipe Mesića i Ive Josipovića, Grabar-Kitarović sada plaća skuplju cijenu. S obzirom na pantovčačko okruženje bilo je za očekivati da će svaka osoba koja će doći na Radeljićevo mjesto izazvati u dirigiranoj političko-medijskoj javnosti nove prijepore, prije svega interesne, a nešto manje ideološke. Izbor novinarke Mirjane Hrge za "savjetnicu za strateške politike" ne bi bio problem da se nije dogodila afera Radeljić. Malo bi ih bilo protiv dugogodišnje novinarke HTV-a, Nove TV, Al Jazeere Balkans i RTL-a da nije bilo njezina prethodnika. I zato je odjednom u javnosti jako važno to što je Mirjana bila prijateljica novinarskih krugova bliskih nekadašnjem uredniku Yutela Goranu Miliću, što je izjavljivala ono što suverenisti i domoljubi ne opraštaju, što pripada sve jačem bjelovarskom političko-medijskom klanu… Time se polako zaboravilo na njezin privatan život, vezu s kolegom Sašom Sušecom, brakovi s Deanom Šarićem i Stašom Stefanovićem, na njezin život na brodu u Osoru… Sve u svemu (pre)skupo je ovo Predsjedničino preslagivanje u cilju udovoljavanju Banskim dvorima i čelnom čovjeku razvodnjenoga HDZ-a.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/78077045-3d-repairing-tool-concept.jpg
Vuk Drašković u Zagrebu! Ne, nije laž, zloglasni četnički i velikosrpski ideolog stigao u Zagreb, gdje je 22. prosinca 2018. predstavio svoju knjigu Aleksandar od Jugoslavije. Predstavljanje se odvilo u kino Europa, koje je u Vukovo vrijeme nosilo primitivni naziv Balkan. Kroz predstavljanje program je vodio Pupovčev novinar Saša Kosanović, a u prvom redu sjedio je čelnik SDSS-a. Podsjetimo se nekih naglasaka iz Draškovića razgovora s Dragom Kovačevićem za Pupovčeve Novosti od 25. XII. 2015. (http://arhiva.portalnovosti.com/2009/12/vuk-draskovic-politicar-i-pisac/), kada je između ostaloga izjavio o svojoj četničko-velikosrpskoj platformi kroz pisanje u vrijeme trajanja druge Jugoslavije: »Moji romani Nož i Molitva su saga o magnum crimenu nad Srbima, Židovima i Ciganima u nacističkoj državi Ante Pavelića«, te: »Rat u devedesetima bio je građanski rat, u kome se pucalo u zajedničku državu, zajedničke korijene, zajednički jezik, zajednička prijateljstva, mješovite brakove, mješovite ljubavi, mržnje i sudbine. I samo zbog toga, kao ministar vanjskih poslova, nisam dobio službeni poziv da posjetim ni Zagreb ni Sarajevo, a u Ljubljanu sam pozivan četiri puta«. Vuk isto i danas i govori i misli.
 
U razgovoru za Jutarnji list s režimskim novinarima, Ivankom Tomom i Goranom Ogurlićem, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade Andrej Plenković dodatno je pozlatio svoju vladavinu. Na očito naručeno pitanje JUL-ova dvojca i tvrdnju kako je u javnosti u zadnje vrijeme dojam da je utihnula unutarstranačka oporba uslijedilo je jasno pitanje: »Je li to samo dojam, ili ste doista potpuno preuzeli kontrolu u HDZ-u?« Plenković je odgovorio: »Ne može se govoriti o nekoj unutarstranačkoj oporbi. Treba voditi računa o tome da je većina kolega u vodstvu HDZ-a izabrana na predzadnjem Općem saboru dva mjeseca prije nego što sam postao predsjednik. No, to nas ne sprječava u tome da pronađemo način funkcioniranja koji je dobar za stranku. Ima ljudi koji su manje zadovoljni, ali toga ima u svakoj organizaciji. Bilo je drugačijih razmišljanja o Istanbulskoj konvenciji, ali, primjerice, o Kompaktu o migracijama ni na jednom stranačkom sastanku nitko nije rekao ništa što bi bilo izvan politike koju smo jednoglasno utvrdili kao zajedničku. Dosta su rijetki trenuci neslaganja, a i kada ih ima, to nije nikakav problem. Pa i ne možemo svi o svemu jednako misliti. To ne bi bilo dobro«. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/veliki-razgovor-s-premijerom-andrejom-plenkovicem-madarska-zeli-uci-u-suvlasnistvo-lng-a-ali-ce-nase-tvrtke-imati-vecinski-udio/8211287/ Ispada da je Plenkoviću ovaj odgovor poslužio da pojasni svojim sve brojnijim podržavateljima, obožavateljima, podupirateljima i, što je najvažnije, istomišljenicima na hrvatskoj jugo-ljevici, pa je poručio javnosti kako će se on riješiti svih tih dosadnih muha, komaraca i obada iz vrha HDZ-a kada on uskoro bude, dakako zajedno sa sviscem Gordanom Jandrokovićem, birao na čelo stranke svoje jugo-ljude.
 
• Za razliku od Andreja Plenkovića, koji relativizira velikosrpsku i četničku izjavu vukovarskoga dogradonačelnika Srđana Milakovića da je "Oluja bila je etničko čišćenje Srba", Gradsko vijeće grada Splita donijelo je deklaraciju u kojoj tvrdi da je ta izjava "neutemeljena" te "izravno poticanje na nova neprijateljstva, nerazumijevanje i oživljavanje ružnih stereotipa, koji su bili pokretači tolikih zala između hrvatskog i srpskog naroda". Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je Milakovićeva izjava protivna Ustavu. To je na tragu onoga za što se zalaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji kaže kako je sada Milaković postao problem hrvatskog društva, jer otvoreno provocira najteže stradalnike Domovinskog rata. "Milaković od ove države izvlači finu plaćicu od 13, 14.000 kuna i ima obraza blatiti ovu državu i sve žrtve stradale od velikosrpske agresije. U Vukovaru su spodobe i zločinci klali Hrvate, a Milaković to ništa nije vidio, ništa nije čuo, ali on se jadan osjeća nesigurno", kaže Penava i dodaje: "Milakoviću nakon ovakvih izjava više nisu otvorena vrata te ne ću dopustiti velikosrpskoj politici da podriva same temelje države, a ni osobama koje takvu politiku podržavaju". "Milaković se pravi da je mala maca, ali ajmo se sjetiti gdje je ta mala maca bila prije mjesec i pol dana. On je Pupovca nazvao izdajnikom kada je Pupovac htio ići u Kolonu sjećanja. Milaković ne podnosi i ne poštuje ništa hrvatsko i sada je on ugrožen. Svi smo mi naivni, jedino je on u pravu. To tako može biti u Srbiji, ali ja se s tim pomiriti ne ću", zaključio je Penava.
 
• »J.be se mene ko je predsjednik i ko je nadzornik i ko igra i ko brani i ko je trener. U krajnjen slučaju i koji je rezultat. Fala bogu da mi je muka ovo gledat ali svi smo mi prolazni a Hajduk će ostat. I oni dan kad budemo prvi (a doće i to kad tad) količina sriće nadoknadit će svu ovu mizeriju zadnjih godina. Ideali su vječni«, izjavio je Dino Rađa, bivši košarkaš Jugoplastike nakon što je od orjunaške udruge Naš Hajduk kupio člansku iskaznicu za 100 kuna za 2019. godinu (http://dalmatinskiportal.hr/sport/dino-rada–oni-dan-kad-budemo-prvi–kolicina-srice-nadoknadit-ce-svu-ovu-mizeriju-zadnjih-godina/39484?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Razmjena%2bprometa). Na Dalmatinskom portalu dva prva komentara glase: Gordana Dzoni: »EBE se TEBE i di je tko bija 91. godine.« i Dinko Rogosic: »Tipično razmišljanje jednog Jugoslavena s Hr. Putovnicom…«
 
• Prema izračunu State Departmenta 12 zrakoplova Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama te simulatorom koštaju 135 milijuna dolara. S druge strane, Izrael je na natječaju za iste takve višenamjenske borbene zrakoplove Hrvatskoj odrapio 500 milijuna dolara i još je bio "najpovoljniji na natječaju". U Narodu se čude zašto je Hrvatska platila dodatnih 365 milijuna dolara? (https://narod.hr/hrvatska/amerikanci-izracunali-da-12-zrakoplova-f-16-barak-stoji-135-milijuna-dolara-nije-jasno-zbog-cega-su-hrvatskoj-ponudeni-za-500-milijuna-dolara) Nema se potrebe čuditi. Još davnih devedesetih o toj temi pisao sam u Margetingu u praksi, mjesečniku Branka Koseca, i iznio podatak da je provizija kod prodaje zrakoplova najviša i ide čak do 40 posto od prikazane cijene.
 
Dosad je londonski Financial Times za osobu godine izabirao one koji su tijekom protekle godine imali postignuća. Ove godine nije tako, osobu godine proglasili su zloglasnoga i sotonskog milijardera i burzovnog mešetara Georgea Sorosa (György Schwartz), ne zbog njegovih postignuća, već zbog navodnih "vrijednosti koje predstavlja". Time je prekršio svoje zlatno pravilo i dodatno napao američkoga i ruskog predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina zbog svoje suverenističke politike.  
 
• »Gužve na većini graničnih prijelaza u BiH zbog predstojećih novogodišnjih praznika«, naslov je kratkog teksta na bošnjačkom portalu Klix.ba (https://www.klix.ba/vijesti/bih/guzve-na-vecini-granicnih-prijelaza-u-bih-zbog-predstojecih-novogodisnjih-praznika/181222033) Još piše: »Zbog predstojećih novogodišnjih praznika zabilježene su i gužve na većini graničnih prijelaza i putnih pravaca u BiH.« Kao kod Branka Ćopića kada je Nikoletina Bursać došao kući i rekao majci da više nema Boga. A nije ga bilo jer je to njemu rekao komesar Partije. Ostaje pitanje gdje se nalazi bošnjački komesar za kojega nema ni Boga ni Božića!
 
• Donedavni predsjednik Republike srpske Milorad Dodik predao je 'Orden časti sa srebrenim zracima' jugoslavenskom novinaru Danasa, Vjesnika, Starta, PolitikeMiroslavu Lazanskom. Nakon dodjele Lazanski je rekao da odlikovanje doživljava kao priznanje za rad od 1992. godine, što znači da želi da zaboravimo ono sve loše što je kao kosovac činio 1991. u Hrvatskoj podržavajući agresiju Srbije, Crne Gore i JNA na Hrvatsku.
 
• Rektor protjeranoga Soroševog sveučilišta iz Budimpešte je kanadski političar Michael Ignatieff. A da je u pitanju osoba s masonskim pedigreom potvrđuje i podatak da je on svojedobno napisao predgovor u knjizi nedavno umrloga i dugovječnog masona, jugo-diplomate i političara Vladimira Velebita Dans l'ombre de Tito. Entretiens avec le Générale… (U sjeni Tite. Razgovori s generalom Vladimirom Velebitom, 2001.)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/vladimir-velebit-e2823d7e-6edb-4601-8308-053278d2287-resize-750.jpeg
Koča Popović, Josip Broz i Vladimir Velebit
 
• Južnoafrički atletičar Caster  Semenya postao je žena i sada pobjeđuje na srednjim trkačkim prugama. Isto je i u ženskom tenisu i biciklizmu. Biciklistički Casper Semenya je Kanađanin  Rachel McKinnon. To je razljutilo slavnu tenisačicu Čehinju Martinu Navratilovu da je izjavila kako to nije u redu. »Ne možeš samo sebe proglasiti ženskom osobom i natjecati se protiv žena. Moraju postojati granice, standardi u tom smislu, a imati penis i natjecati se kao žena ne odgovara baš tim standardima o kojima se govori«, dodala je ona. Svaka čast, Martina!
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Crveni ne će mirno predati vlast!

HF

Nezavisno sudstvo na udaru nenarodne vlasti

HF

Cjepivima se protiv čovječanstva vodi biološki, tehnološki i genocidni rat

hrvatski-fokus

Plenković je u Bruxelles trebao poslati Branka Bačića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više