Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

U Buenos Airesu umro Kazimir Katalinić

U 92. godini preminuo dugogodišnji član i čelnik Hrvatske republikanske stranke

 
 
Prijateljima i političkim suradnicima, te sveukupnoj hrvatskoj javnosti, javljamo tužnu vijest, da je, nakon kratke bolesti, smiren u Gospodinu, u Buenos Airesu u 92. godini preminuo naš prijatelj, poznati hrvatski javni politički djelatnik, dugogodišnji član i čelnik Hrvatske republikanske stranke (HRS), politički pisac i publicist, prof. Kazimir Katalinić (Sušak, 4. ožujka 1927. – Buenos Aires, 31. prosinca 2018.).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/Kazimir-Katalinic.jpg
Prof. Kazimir Katalinić je rođen 4. ožujka 1927. godine na Sušaku (Rijeka). Državotvornu ideju oca domovine Ante Starčevića o važnosti hrvatske države spoznao je i prihvatio u najranijim godinama i zato je proglašenje Nezavisne Države Hrvatske (NDH), 10. travnja 1941. godine, poput velike većine Hrvata, dočekao s velikom radošću i nadom. Nažalost, nakon propasti NDH 1945. godine, u svojoj 19. godini Kazimir Katalinić je napustio domovinu i otišao u političku emigraciju, najprije u Italiju, gdje je završio gimnaziju, a odatle 1948. u Argentinu. U Buenos Airesu je 1960. godine diplomirao kemiju, a nakon toga ubrzo je postao magistar znanosti. Oženio se mladom Argentinkom, Emom Miranda, koja je zahvaljujući njemubrzo upoznala hrvatski narod i za vrijeme cijeloga života, sve do svoje smrti, bila mu je desna ruka u borbi za slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku.
 
Godine 1954. prof. Katalinić je postao član Hrvatske republikanske stranke, koju je, tri godine ranije, 9. siječnja 1951. godine u Buenos Airesu, osnovao hrvatski filozof, politički mislilac i pisac prof. Ivan Oršanić. Nakon učlanjivanja u stranku, prof. Katalinić je brzo postao član Glavnog odbora stranke, a 1958. godine je izabran za tajnika Stranke.
 
Nakon smrti prof. Ivana Oršanića, osnivača i prvog predsjednika HRS-a, prof. Katalinić je zajedno s dr. Ivom Korskym, novim predsjednkom HRS-a, bio postojani i čvrsti stup Stranke. Zahvaljujući njihovoj upornosti i njihovu javnom i intelektualnom prezentiranju idejne važnosti Stranke, u nju su se učlanjivali novodošli i mladi Hrvati iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.   
 
Prof. Katalinić je 1975. godine u Torontu u ime Hrvatske republikanske stranke sudjelovao u osnivanju Hrvatskog narodnog vijeća, a nakon toga tri puta je bio biran u Sabor Hrvatskog narodnog vijeća. Dugi niz godina bio je tajnik Stranke, a u Hrvatskom narodnom vijeću obavljao je različite dužnosti, kao što su tajnik Sabora i predsjednik Nadzornog odbora. Na II. Saboru HNV-a u Bruxellesu 1977., uz dr. Ivu Korskog i Brunu Bušića, prof. Katalinić je zaslužan za uspostavu koalicije između hrvatskih proljećara i hrvatskih republikanaca, te nekoliko nezavisnih sabornika HNV-a. Bio je to jedan od najpozitivnijih pokušaja u povezivanju tzv. mlade generacije sa starom generacijom. Nažalost, taj pokušaj godinu dana kasnije, Bruno Bušić je platio svojim životom.
 
Kao istaknuti predstavnik HRS-a i HNV-a, prof. Katalinićje posjećivao Hrvate izvan Hrvatske, koji su živjeli na različitim kontinentima i održao im više od stotinu političkih govora i predavanja. No osim ovih govora i predavanja, on je također i pisac brojnih političkih, povijesnih i socioloških rasprava, koje su objavljene u emigrantskom i domovinskom tisku. Neke od njih su bile prevedene na strane jezike, engleski, francuski, njemački i ruski i španjolski.Napisao je i priredio preko 15 knjiga i priručnika, kao npr. „Organizacijski priručnik HRS“ (2 izdanja), „Vizija slobode“ (3 izdanja), „Rađanje države“ (2 izdanja), „Argumenti“ (2 izdanja), te 3 sveska knjige „Od poraza do pobjede, 1945.-1990.“
 
U zadnjih nekoliko mjeseci svoga života neumorno je radio na četvrtom svesku knjige, „Od poraza do pobjede, 1945.-1990.“, ali uslijed iznenadne bolesti, koja je, nažalost, uslijedila smrću, nije mu uspjelo dovršiti četvrti dio knjige.
Neka je vječna slava i hvala našem prijatelju, neumornom hrvatskom političkom djelatniku, Hrvatima u domovini i u svijetu dobro poznatom prof. Kazimiru Kataliniću.
 

Pripadnici Hrvatske republikanske stranke:

Jurica Dragičević, Buenos Aires

Tomislav Frković, Buenos Aires 

Mirko Hasenay, Buenos Aires

Mario Ostojić, Zagreb

Malkica Dugeč, Stuttgart

Ivan Barić, Melbourne

Šime Letina, Washington, DC

Povezane objave

Ni Škrabalovo nema nikakav tretman na Radmanoviziji

HF

Ozdravila Greta T., ozdravio Boris J…

HF

PETICIJA: Antun Gustav Matoš nije na prodaju

HF

Najžešći sam Jugoslaven!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više