Hrvatski Fokus
Kultura

Manifest zlatnog križa nosi izložbu

Prosvjed protiv imperijalizma u umjetnosti

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor europskog renomea, Matko Trebotić, 30. 1. 2019., predstavlja se s novom samostalnom izložbom „Pedeset godina samoće“ u galeriji Josip Račić.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/01/trebotic_5c4aee7044805_970xr.jpg
• Ovu su izložbu vidjeli Splićani, u nešto većem formatu, krajem prošle godine.
-Da, riječ je o izložbi „Pedeset godina samoće“, koja je otvorena u Splitu 7. 12. 2018., a u povodu moje prve samostalne izložbe, na isti dan u biblioteci u Bochumu.
 
• Zagrebačka se izložba otvara na kraju siječnja.
-Da, organizatori izložbe su Galerija umjetnina iz Splita i Moderna galerija iz Zagreba. Nikako nije riječ o retrospektivi, izlažem samo nove radove na platnu, u Splitu su bili izloženi i radovi na papiru. Izlaže se izbor četrdesetak najnovijih radova.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/01/matko_trebotic.jpg
• Ključni element izložbe je Manifest zlatnog križa.
-Izlažem Manifest zlatnog križa, 2,1 m x 2,1 metar, obložen zlatnim listićima, na enformelskoj neravnoj podlozi i na njemu piše, ja govorim hrvatski, ja sam umjertnik. To je prosvjed protiv imperijalizma u umjetnosti u zemljama kao što je Njemačka i Amerika, koje vladaju svjetskim tržištem umjetnina, a mali narodi gotovio i nemaju pristup tome.Moj se rad nadovezuje se na Stilinovića koji je 1994. napisao umjetnik koji ne govori engleski, nije umjetnik. Doista, Manifest zlatnog križa nosi izložbu.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Figurativni niz slikara Mladena Žunjića

HF

Četvrti hrvatski triennale keramike

HF

Veselim se susretu

HF

Podrijetlo plavih očiju – danak u (plavoj) krvi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...