Hrvatski Fokus
Kultura

Lukša Obradović izlaže u Dubrovniku

Slikar osluškuje tek malo narušenu tišinu, šušanj, dugi muk, kriomice uočene značajne poglede

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, dubrovački slikar Lukša Obradović, iznova samostalno izlaže u svome gradu, u atriju palače Sponza, od 5. do 18. veljače 2019. Riječ je o devetnaestoj samostalnoj izložbi umjetnika, Mirakul. Za ovu je prigodu Obradović odabrao dvadesetak djela, polovicu iz ranijeg razdoblja i polovicu iz najnovije produkcije.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/02/luksa_obradovic_1.jpg
Specifičnost autorskog izraza i na ovoj izložbi dolazi do punog izražaja, slikar se i dalje marljivo bavi sa svojim omiljenim motivima, tajnovitim ženskim likovima, stanovnicima Grada koji su izronili iz književnosti i povijesti, sveprisutnim maskama, narodnim nošnjama, sačuvanim licima arhitekture iz proteklih, prohujalih vremena, uz more i obalu i život u njemu.
 
Obradovićev kolor je odmjeren, fin, posve podupirući simboliku i mistiku složenih motiva. Što više promatram Obradovićev opus, sve mi se više nameće jedna misao, posve obična ili sasvim neobična, slikar slika šapat, bilježi jedva čujne titraje zvuka koji nevidljiv promiče i leluja između ljudi i zidova, između neba i zemlje. Slikar osluškuje tek malo narušenu tišinu, šušanj, dugi muk, kriomice uočene značajne poglede.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/02/luksa_obradovic.jpg
Na Obradovićevim slikama caruje tišina, opasni muk u kome se taloži mnoštvo neizgovorenih riječi, skrivenih pogleda, jedva opazivih kretnji. Slikarski opus Lukše Obradovića zanimljiv je, ponekad provokativan, a ponekad smirujući, sasvim zaseban.
 
Ističem i Obradovićeve ženske likove s očima Medeje, davne čarobnice, Jazonove družice. I na ovoj izložbi Obradović se predstavlja se kao zreo umjetnik, istančanog osjećaja za gestu.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Zbunjeni ježevi

HF

Glazbeni motivi u opusu slikara Mladena Žunjića

HF

Noć tamna i usnula

HF

Katamaran Art Ivana Posavca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...