Hrvatski Fokus
Kultura

Dijalog s morem Ive Kličinovića

Slikar se koncentrira, uz stanoviti, blagi odmak od uobičajenog plavila, prema zlatnoj i smeđoj boji

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar, a i za vrlo kratko vrijeme akademski, Ivo Kličinović s otoka Brača, uspješno niz godina predstavlja na brojnim samostalnim izložbama svoj opus o moru, ja bih ga nazvao, dijalog s morem, kontinuirano istražujući slojevitost motiva, svakodnevno stvarajući u atelijeru.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/02/Ivo-Klicinovic-4-1024x780.jpg
Posve je prirodno da slikar Ivo Kličinović njeguje takav strastveni doživljaj, rođen je na otoku, živi na otoku s obitelji, povremeno dolazeći na kontinent i vjerujem da mu svaki odlazak pada teško a i svaki dolazak budi teško mjerljivu radost.
 
Umjetnik je duboko povezan sa svojim motivom, s morem, razgovarajući s njim, osluškujujući i naslućujući stare i pomalo zaboravljene priče predaka koje tek treba otkriti u jedva opazivim sjećanjima. Kličinovićevi dijalozi s morem traju niz godina i lijepo su vidljivi u nizu ciklusa koje je slikar posvetio buri, maslinicima, nebu, arkadijskom miru otoka, uznemirenom i prijetećem moru, realizirajući ih u akrilu i ulju na platnu, u različitim formatima, iskričavog i snažnog kolora, uz dominantnu plavu boja mora.
 
U najnovijem ciklusu slika, slikar se koncentrira, uz stanoviti, blagi odmak od uobičajenog plavila, prema zlatnoj i smeđoj boji, stavljajući u prvi plan tišinu, posvemašnji muk koji je prekrio vodu, natkrilio otok, sve se utišalo, i na površini i u dubini, ni galebovi se ne čuju i oni su se primirili i sve je u očekivanju, iščekivanju nagle i teško naslutive vremenske promjene.
 
Zanimljivo je primijetiti kako jedna slika, s motivom jedva vidljivih valova, koji se prelijevaju iz jedne boje u drugu, zapravo, rafinirano autorsko rješenje koje iznimno naginje prema nefigurativnom, prema nelimitiranim slobodama apstrakcije.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/02/skarpina_5c46e3466b35c-scaled.jpg
Dijalozi s morem, Ive Kličinovića vrijedni su doprinos hrvatskog  umjetnika aktualnoj likovnoj produkciji, u kategoriji klasičnog štafelajnog slikarstva, koji i dalje nastavlja svoj često trpki put u približavanju i razumijevanju vječnog motiva, mora. Opus Ive Kličinovića bilježi ono što mnogi od nas rijetko vide i osjete, starodrevni mir prirode i očuvane otočke arhitekture, gdje se i danas odvija život, blizak prirodi, sretno uklopljen u nju.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Novi ciklus Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Castello di Moniga del Garda

HF

Sebedarje

HF

Slomljeno krilo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...