Hrvatski Fokus
Aktualno

Petokraka iznad ulaza u Katedralu!

Judine škude i grijeh crkvenih vlasti

 
 
Tijekom obnove pročelja zagrebačke Katedrale u vrijeme dolaska Ivice Račana i SDP-a 2000. godine na vlast, a to se podudara s dolaskom najmoćnijeg čovjeka Zagrebačke nadbiskupije i HBK, kardinala Josipa Bozanića, te istodobno u mandatu SDP-ovoga gradonačelnika Milana Bandića, vjerovali ili ne ugrađena je petokraka u hrvatski grb (slika br. 2) koji se nalazi ispod timpana (slika br. 1) između tornjeva zvonika.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/02/73_Bogorodica_s_djetetom_Isusom_i_anelima_katedrala.jpg
Slika 1.: "Bogorodica s djetetom Isusom i anđelima" – Skulptura Bogorodica s djetetom Isusom i anđelima djelo je bečkog kipara Josefa Beyera, 1890. godine. Kipove je isklesao i izradio kipar Karlo Morak, nastavnik na zagrebačkoj Obrtnoj školi.
 
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/02/73a_Grbovi_zagrebacka_katedrala.jpg
Slika 2.: Grbovi ispod skulpture Bogorodica s djetetom Isusom i anđelima: lijevo – grb kardinala Josipa Mihalovića (1814. – 1891.), sredina – (Hrvatske, Dalmacije i Slavonije), desno – grb Zagrebačke nadbiskupije.
 
Obnovljeni srednji „grb Trojedne Kraljevine“ u dva bitna dijela ne odgovara originalu. Prvo, promijenjena je heraldika, tj. redoslijed boja kvadratića, drugo u grbu (pogledaj sliku) iznad kune ugrađena je petokraka. Vjerojatno svi su to znali i vidjeli, od kardinala Bozanića, voditelja obnove fra Gabrića, sponzora grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića i Ureda za zaštitu spomenika. Pitam se, temeljem kojeg uzorka je Klesarstvo Lucić napravilo falsifikat grba Trojedne Kraljevine? Dodatno pitanje: je li lijevo sponzorstvo uvjetovalo promjenu boja kvadratića i ugradnju petokrake? Za Boga dragoga, ja sve detalje i ne znam, ali slika govori istinu. Je li to partizanska petokraka, koja je nanijela toliko zla hrvatskome narodu, zjapi visoko iznad groba blaženoga Alojza Stepinca na ulazu u, kako mi od milja zovemo, Stepinčeve Katedrale?
 

Josip Horvat, Zagreb-Trešnjevka

Povezani članci

Srpsko-SDP-ovske laži o tzv. pravima Srba u Vukovaru

HF

Svetom Alojziju Stepincu

HF

Tako mi je žao, uh, uh, uh…!

HF

Bahatost i nekultura

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...