Hrvatski Fokus
Kultura

Niz malih formata Anite Kunić

Središnji motiv je ruža, cvijet u raznovrsnim bojama, suptilan i zavodljiv, lijep i nezaboravan

 
 
Čest je slučaj da je vrlo zanimljivo i za svoje vrijeme važno djelo ostvario autor, koji se u životu bavio sasvim drugim stvarima ili je pak riječ o slikarstvu kome je pojedinac prilazio i odlazio samo povremeno, ispunjavajući unutarnju potrebu. Anita Kunić iz Zagreba diplomirana je pravnica ali i autorica vrlo odmjerenog slikarskog opusa, posebice serije ulja na manjim, malim formatima s cvjetnim motivima, nekoliko cvjetova, buket, vaza, prostor, uz prigušenu svjetlost.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/anita_kunic_2.jpg
Niz je to malih formata, u čijem se središtu nalazi krhki a opet tako ponosan u svojoj kratkotrajnoj ljepoti, cvijet ili više njih i kao da ih je za trenutak zamrznulo vrijeme i oni su se posve umirili i na slici je ostao trag, svjedočanstvo o njihovom življenju.
 
Mrtve prirode, cvijeće u vazi, negdje sa strane, doimaju se katkad i zaboravljeno, a ono se silno trudi, željeći nas upozoriti na svoju iznimnost, samo ga moramo pogledati, samo moramo odvojiti nekoliko trenutaka i zagledati se u tu fragilnost, u tu nježnost, u tu prozirnost.
 
 Anita Kunić realizirala je najprije vrlo lijepi ciklus malih formata u ulju, otmjen, profinjen. Riječ je o ciklusu slika koje dočaravaju sasvim određenu magiju krucijalnog  trenutka koji je nepovratno brzo proletio ispred nas, nismo ga ni opazili, tek, osjetili smo njegovu prolaznost.
 
Ovi cvjetni motivi slikarice Anite Kunić ponajprije govore o prolaznosti vremena ali i o potrebi da se taj rijetki, čarobni trenutak iskoristi i da on ostavi duboki i neprolazni trag u našem životu. Doista, teško se je oduprijeti klepsidri, njezin sitni sudbonosni pijesak, nepovratno klizi.
 
Slikarica svoje slike, ciklus opisuje kao „Božansku beskrajnost i neprolaznu radost“. Naravno, mali format pobuđuje posebni interes, osobito ako je postignut rezultat koji smo tražili, odavno je poznato, kako je najteže slikati u malom formatu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/img_20181112_195817_5c59a0a06687a.jpg
Središnji motiv jest ruža, cvijet u raznovrsnim bojama, suptilan i zavodljiv, lijep i nezaboravan. Istodobno, pomno promatrajući ovaj niz slika, nisam se mogao ponekad, osloboditi misli, kako je zapravo riječ o nizu preciznih i dobro pogođenih portreta pojedinih osoba ali i fragmenata života.
 
Niz malih formata Anite Kunić vrlo je privlačan, nematljivog kolorizma, svečan. Svakako bilo bi lijepo vidjeti odabrane male formate u adekvatnom prostoru, na izložbi, koja bi u potpunosti dočarala sugestivnost i snažan dojam ciklusa.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Isto “plivam” u figuraciji i apstrakciji

HF

Opus obilježen zlatnim listićima

HF

Boja počesto zamjenjuje formu

HF

Sve nam je to dal’ Ćirin bijeli šal

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više