Hrvatski Fokus
Kultura

Pedeset mijena Željka Bubala

Svijet boja i raznolikih oblika ostavlja romantični dojam

 
 
Na samom kraju siječnja, akademski slikar Željko Bubalo predstavio se je s novom samostalnom izložbom „50 mijena“ u Splitu, u Staroj Gradskoj Vijećnici, riječ je o pedeset akrila na platnu i papiru srednjega formata. Novi ciklus obilježen je karakterom stvarno nestvarnog svijeta, između tek prepoznatljivog razljućenog mora do mrlja i senzualno obojanih ploha.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/zeljko_bubalo_2.jpg
Dvojnost je u prvom planu, stalna, iskonska linija promjena, nosimo je u sebi i ona nam donosi vječne napore, duboko usađena želja za pretvaranjem jednoga u drugo i posve izvjesni rezultat nepromjenljivosti. Koliko god more mijenjalo svoje lice, snagom i veličinom valova, ono uvijek ostaje ispod vjetra i neba, koliko god se more trudilo, ostaje isto ili slično, jedino se mijenja naš doživljaj, dojam promatrača zagledanog u kovitlac, nijemog i impresioniranog.
 
U živahnoj kolorističkoj igri, kontinuiranog gibanja, svijet boja i raznolikih oblika ostavlja gotovo romantični dojam, dojam zanesenosti u trenucima slušanja i uživljavanja u glazbu, koja nas čini ispunjenim i sretnim. Dvojnost, promjena i ili nepromjenljivost, govori o stalnim ljudskim naporima da se dosegne i dodirne nedosezljivo i nedodirivo i iako se zna da je svaki pokušaj uzaludan, sve je više onih koji se uspinju u nadi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/zeljko_bubalo.jpg
I more se pjeni i ljuti i prijeti i izaziva pogibelj, pa se opet smiri i mi ne prepoznajemo tu plavu beštiju koja sada posve mirno i nezainteresirano za našu plovidbu spava, mada nikada niste sigurno, gleda li vas. I boje i oblici i mrlje i plohe tvorile bi rado sustavniji svijet, no u tom kretanju, izmicanju, bježanju i nastojanju, osim gibanja ništa više.
 
I nije li to zapravo jedinstvena čovjekova sudbina, silna potreba za promjenama, za mijenama sebe samoga i svijeta u kojem živimo, da bi na kraju preostalo samo sjećanje na brojne uzaludne pokušaje. Novi ciklus Željka Bubala ostavlja sjajan dojam, često smo zatečeni ispred njegovih djela.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

‘Retrospektiva’ Gorkog Žuvele

hrvatski-fokus

Priča o Vukovaru – priča o Hrvatskoj

HF

Izložba Emila Herona Vargovića u Galeriji FER-a u Zagrebu

hrvatski-fokus

Sjećanje na Toma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više