Hrvatski Fokus
Društvo

Armenska zajednica u Vadimiru

Armenci u Vladimiru imaju svoj Armenski dom

 
 
Armenska zajednica je jedna od najbrojinijih u Vladimirskoj oblasti Ruske Federacije. Armenaca ima približno 15 tisuća od kojih 10 tisuća žive u starom ruskom gradu Vladimiru. U gradu postoji regionalni odjel Armenskoga saveza u Rusiji. Armenci u Vladimiru imaju svoj Armenski dom. U tom domu se nalazi Armenski kulturni centar.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/02/Vadimir1.jpg
Uz kulturni centar postoji škola u kojoj se uči armenski jezik i izučavaju armenski tradicijski običaji. Škola ima knjižnicu, bogatu djelima iz klasične armenske književnosti, te knjige o armenskoj povijesti i kulturi. Osim škole vladimirska armenska zajednica ima nekoliko nacionalnih klubova. Godine 2014. ustanovljen je nacionalni plesni ansambl “Cilicija“ i glazbeni ansambl “Arcah“. Iste godine armenska zajednica u Vladimiru ustanovljuje nogomentni klub “Ararat“ i športski klub “Koh“, te šahovski klub Tigrana Petrosjana. U gradu djeluje armenski matematički i dječji klub.
 
Godine 2006. počela je izgradnja armenske crkve sv. Grgura Prosvjetitelja (Surb Gigor Lusavorič), a završena je 2017. god. Crkva je visoka 37 m. Križ su izradili u Vladimiru, a zvono u jednom od ruskih gradova. Kamen sedra za izgradnju crkve uvezli su iz Armenije. Za gradnju crkve uporabljeno je 250 tona kamenih blokova. Crkva je projekt arhitekta Artaka Guljana i Aleksandra Trofimova. Zidno slikarstvo su ostvarile dvije skupine slikara, jedna je od njih iz Armenije. Izgradnje te crkve trajala je deset godina.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezani članci

MUDROSITNICE – Je li kava prava?

HF

KVAZIPOLITIKA – Stranke prava ili pravdašenja

HF

AFORIZMI – Mic po mic do vrha

HF

Hrvatsko novinarsko društvo protiv Hrvatske

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...