Hrvatski Fokus
Društvo

Armenska zajednica u Vadimiru

Armenci u Vladimiru imaju svoj Armenski dom

 
 
Armenska zajednica je jedna od najbrojinijih u Vladimirskoj oblasti Ruske Federacije. Armenaca ima približno 15 tisuća od kojih 10 tisuća žive u starom ruskom gradu Vladimiru. U gradu postoji regionalni odjel Armenskoga saveza u Rusiji. Armenci u Vladimiru imaju svoj Armenski dom. U tom domu se nalazi Armenski kulturni centar.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/Vadimir1.jpg
Uz kulturni centar postoji škola u kojoj se uči armenski jezik i izučavaju armenski tradicijski običaji. Škola ima knjižnicu, bogatu djelima iz klasične armenske književnosti, te knjige o armenskoj povijesti i kulturi. Osim škole vladimirska armenska zajednica ima nekoliko nacionalnih klubova. Godine 2014. ustanovljen je nacionalni plesni ansambl “Cilicija“ i glazbeni ansambl “Arcah“. Iste godine armenska zajednica u Vladimiru ustanovljuje nogomentni klub “Ararat“ i športski klub “Koh“, te šahovski klub Tigrana Petrosjana. U gradu djeluje armenski matematički i dječji klub.
 
Godine 2006. počela je izgradnja armenske crkve sv. Grgura Prosvjetitelja (Surb Gigor Lusavorič), a završena je 2017. god. Crkva je visoka 37 m. Križ su izradili u Vladimiru, a zvono u jednom od ruskih gradova. Kamen sedra za izgradnju crkve uvezli su iz Armenije. Za gradnju crkve uporabljeno je 250 tona kamenih blokova. Crkva je projekt arhitekta Artaka Guljana i Aleksandra Trofimova. Zidno slikarstvo su ostvarile dvije skupine slikara, jedna je od njih iz Armenije. Izgradnje te crkve trajala je deset godina.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Engleski vitez riječi

HF

MALI OGLASI – Izvozim pamet

HF

Strahotne priče Petera Nadasa

hrvatski-fokus

Pat, šah, mat, pakt ili rat?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više