Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Kažimira Hraste

U splitskoj Galeriji Kula u utorak, otvorena izložba monumentalnog rada u drvu

 
 
Kažimir Hraste u hrvatskoj suvremenoj skulpturi sinonim je za kipara koji se istovremeno i mijenja i ne mijenja, koji u svome radu spaja tradiciju i iskustva te suvremenu likovnu praksu. On neprestano migrira polazišta, pomiče težište svoga umjetničkog stava sa stabilnosti i mirovanja na kretnju, s definicije na asocijaciju. Moguće je ustvrditi da je Hraste svojevrstan baštinik kubističko-konstruktivističke imaginacije što njegovu radu pridružuje stanovitu racionalističku os, ali u svome radu on koristi i materijale i postupke koji su prožeti optimizmom i radošću čime zaslužuje posebnu ulogu na suvremenoj kiparskoj sceni. Povezujući geometrijsku i antropomorfnu liniju, Hraste širi ludički karakter i zasigurno neslućeni optimizam.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/3e6e7d453d677cec9683.jpeg
U splitskoj Galeriji Kula Hraste intervenira kiparskom instalacijom koja je u naravi potaknuta antičkim portretom pronađenim u Dioklecijanovoj palači. Pritom autor u potpunosti prati site-specific protokol pojave umjetničkog djela. Riječ je o djelu impozantnih dimenzija sazdanom od dasaka promjenjive veličine. Nakana ovako postavljenog kiparskog rada jest posjetiteljima omogućiti ulazak u njegovu unutrašnjost („biti u nečijoj glavi“) i pratiti mogućnosti njegove vizualne i semantičke „pokretljivosti“. Hrastin rad zamišljen je kao objekt koji svojom artikulacijom prati prostorne zadatosti antičkog vremena, ali i vidno ih preoblikujući. Naime, novonastali odnosi otvaraju mogućnosti drugačijeg čitanja postojeće arhitekture, a skulpturi jedinstven okvir određen mjestom i vremenom, ali i iskustvom promatrača. Kako svjedoči sam umjetnik, motiv glave nametnuo se sam po sebi jer su sve ideje „potekle iz glave“: od autora/ideatora palače do autora/ideatora izložbe.
 
Proces konstrukcije glave dokumentiran je i prezentiran posredstvom kataloga. Hrastina skulptura Kruzer „uplovila“ je među izvorne kasnoantičke zidove Dioklecijanove palače i spremna je ponuditi neponovljivi estetski dojam, ali i inicirati mnoge semantičke procese nedvojbeno kritičke provenijencije.
 
Kažimir Hraste rođen je 2. veljače 1954. u Supetru na otoku Braču. Kiparstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Valerija Michielija. Godine 1984. završio je poslijediplomski studij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, u klasi prof. Drage Tršara. Kao stipendist talijanske Vlade, 1990. godine proveo je semestar na stručnom usavršavanju u Rimu. Sudjelovao je na velikom broju grupnih izložbi. Samostalno je izlagao tridesetak puta. Autor je više javnih skulptura. Djela su mu u privatnim kolekcijama i javnim institucijama. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad. HRT je producirao i emitirao dokumentarni film o njegovome radu. Redoviti je profesor kiparstva na Umjetničkoj akademiji i profesor crtanja i oblikovanja na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.
Izložba ostaje otvorena do 27. travnja 2019. 
 

Nives Matijević

Povezane objave

Sjeme zla

hrvatski-fokus

Sonet iz tuđine

hrvatski-fokus

Faktologija Hansa Roslinga

hrvatski-fokus

Ništa nije isto

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više