Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Kažimira Hraste

U splitskoj Galeriji Kula u utorak, otvorena izložba monumentalnog rada u drvu

 
 
Kažimir Hraste u hrvatskoj suvremenoj skulpturi sinonim je za kipara koji se istovremeno i mijenja i ne mijenja, koji u svome radu spaja tradiciju i iskustva te suvremenu likovnu praksu. On neprestano migrira polazišta, pomiče težište svoga umjetničkog stava sa stabilnosti i mirovanja na kretnju, s definicije na asocijaciju. Moguće je ustvrditi da je Hraste svojevrstan baštinik kubističko-konstruktivističke imaginacije što njegovu radu pridružuje stanovitu racionalističku os, ali u svome radu on koristi i materijale i postupke koji su prožeti optimizmom i radošću čime zaslužuje posebnu ulogu na suvremenoj kiparskoj sceni. Povezujući geometrijsku i antropomorfnu liniju, Hraste širi ludički karakter i zasigurno neslućeni optimizam.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/02/3e6e7d453d677cec9683.jpeg
U splitskoj Galeriji Kula Hraste intervenira kiparskom instalacijom koja je u naravi potaknuta antičkim portretom pronađenim u Dioklecijanovoj palači. Pritom autor u potpunosti prati site-specific protokol pojave umjetničkog djela. Riječ je o djelu impozantnih dimenzija sazdanom od dasaka promjenjive veličine. Nakana ovako postavljenog kiparskog rada jest posjetiteljima omogućiti ulazak u njegovu unutrašnjost („biti u nečijoj glavi“) i pratiti mogućnosti njegove vizualne i semantičke „pokretljivosti“. Hrastin rad zamišljen je kao objekt koji svojom artikulacijom prati prostorne zadatosti antičkog vremena, ali i vidno ih preoblikujući. Naime, novonastali odnosi otvaraju mogućnosti drugačijeg čitanja postojeće arhitekture, a skulpturi jedinstven okvir određen mjestom i vremenom, ali i iskustvom promatrača. Kako svjedoči sam umjetnik, motiv glave nametnuo se sam po sebi jer su sve ideje „potekle iz glave“: od autora/ideatora palače do autora/ideatora izložbe.
 
Proces konstrukcije glave dokumentiran je i prezentiran posredstvom kataloga. Hrastina skulptura Kruzer „uplovila“ je među izvorne kasnoantičke zidove Dioklecijanove palače i spremna je ponuditi neponovljivi estetski dojam, ali i inicirati mnoge semantičke procese nedvojbeno kritičke provenijencije.
 
Kažimir Hraste rođen je 2. veljače 1954. u Supetru na otoku Braču. Kiparstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Valerija Michielija. Godine 1984. završio je poslijediplomski studij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, u klasi prof. Drage Tršara. Kao stipendist talijanske Vlade, 1990. godine proveo je semestar na stručnom usavršavanju u Rimu. Sudjelovao je na velikom broju grupnih izložbi. Samostalno je izlagao tridesetak puta. Autor je više javnih skulptura. Djela su mu u privatnim kolekcijama i javnim institucijama. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad. HRT je producirao i emitirao dokumentarni film o njegovome radu. Redoviti je profesor kiparstva na Umjetničkoj akademiji i profesor crtanja i oblikovanja na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.
Izložba ostaje otvorena do 27. travnja 2019. 
 

Nives Matijević

Povezani članci

Nema nigdje mira

HF

Sic transit Gloria Mundi

HF

Pletem ti priču

HF

Tko te ranio…?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...