Hrvatski Fokus
Gledišta

Novosadski lektorat za sedmero Tavankućana

Dok prijetnja nije stigla do Žigmanovljevih dlaka padale su glave Hrvata, i to isključivo srijemskih!

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom nastupa Tomislava Žigmanova u emisiji Televizije N1 „Crvena linija“ od 1. ožujka 2019. godine u 20.00 sati.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/03/slika06.jpg
U emisiji Televizije N1 „Crvena linija“ od 1. ožujka 2019. godine (u 20.00 sati) na temu „srpsko-hrvatski odnosi“, a koju je vodila renomirana novinarka Marina Fratucan, gosti su bili: iz Zagreba gospodin Saša Milošević (Srpsko narodno vijeće), iz Beograda gospodin Tomislav Žigmanov (Demokratski savez vojvođanskih Hrvata) i iz Sarajeva gospođa Dženana Karup, novinarka. I dok je gospođa Karup bila vrlo konkretna u svojim odgovorima na pitanja voditeljice, a odgovore gospodina Miloševića ne želim komentirati, dotle je Tomislav Žigmanov, po običaju, bio uglavnom ’vejač magle’. Iako je u cijeloj emisiji prilično statirao, uspio je plasirati, nekoliko svojih „zbunjevina“.  Između ostalog, kao kulturni djelatnik broj jedan u Hrvata u Republici Srbiji, opet je kao veliki uspjeh hrvatske zajednice naveo otvaranje Lektorata za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu!
 
U otvorenom pismu od 26. siječnja 2019. godine napisaio sam kako funkcionira taj „lektorat“ (i to nitko nije demantirao): U ured Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici vikendom dolazi iz Hrvatske (vjerojatno iz Zagreba) lektor hrvatskog jezika Tomislav Čužić i četiri sata drži predavanje učiteljima/cama i odgojiteljima/cama iz Subotice i Donjeg Tavankuta, kojih je ukupno 7 (sedam)!
 
Iznošenje neistine zbog samohvalisanja je kontraproduktivno za našu zajednicu ovdje i služi jedino za lažno veličanje pojedinaca, prije svega samog Tomislava Žigmanova, i za obmanjivanje javnosti, prije svega svih Hrvata, a posebno 57.900 Hrvata u Republici Srbiji. Kao politički djelatnik broj jedan u Hrvata u Republici Srbiji i zastupnik Hrvata u Skupštini Republike Srbije, Tomislav Žigmanov nije u emisiji odgovorio kako se preko noći pretvorio od opozicijskog zastupnika koji kritizira politiku SNS-a, odnosno Aleksandra Vučića, prema hrvatskoj zajednici ovdje, u onog koji govori kako su ispunjeni svi zahtjevi ovdašnjih Hrvata upravo zahvaljujući osobnom angažiranju Aleksandra Vučića, na čemu su mu Hrvati zahvalni!
Na spominjanje Hrtkovaca i stradanje Hrvata devedesetih godina prošlog stoljeća Žigmanov je maestralno i hitro prebacio ovaj problem na osobni, na Šešeljevu najnoviju prijetnju Hrvatima, ali prije svega njemu. I dok nikada u Skupštini Srbije Žigmanov nije niti jedne jedine riječi rekao o tom stradanju Hrvata, sada se požalio Aleksandru Vučiću i ovaj je upozorio Šešelja da Žigmanovu ne smije, kao ni jednom Hrvatu, pasti dlaka s glave! Dok prijetnja nije stigla do Žigmanovljevih dlaka padale su glave Hrvata, i to isključivo srijemskih!!!   
 
A stavljati u ovakvoj emisiji u istu ravan to da, zbog dobrosusjedskih odnosa, hrvatski zvaničnici ne bi trebali više pominjati agresiju Srbije na Hrvatsku i genocid u Srebrenici sa tim da zvaničnici iz Srbije za uzvrat ne bi trebali više govoriti da je u Hrvatskoj na vlasti nacistički režim, je nedopustivo! Ako je i od Žigmanova, previše je.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezani članci

Hrvatsku nam mangupi rastaču

HF

Dosta je gušenja neposredne demokracije!

HF

Od svastike do kustošijanske smicalice

HF

Lažno Bandićevo domoljublje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...