Hrvatski Fokus
Znanost

Litija ima uz Drinu i u Bosanskoj Posavini

U Domaljevcu ima litija

 
 
Višegodišnja geološka istraživanja koja je obavila svjetska rudarska kompanija „Rio Tinto“ rezultirala su pronalaskom novog minerala bora i litija, poznatijeg kao jadarit. Zbog visoke koncentracije litija u jadaritu oblast Jadra, na granici Srbije i BiH, spada u jedinstveno nalazište u svijetu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/petalite_lithium_aluminum_silicate_bikita_40_miles_east_of_fort_victoria_zimbabwe_1934.jpg
„Kod Loznice se nalazi deset posto svjetskih rezervi litija, što je fantastično bogatstvo za našu zemlju. To bi bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo s naše strane nego i za Republiku srpsku i dobar dio BiH – rekao je nedavno Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prilikom posjeta ovom kraju. Litij se koristi za proizvodnju litij-jonskih baterija za mobilne telefone i laptopove a bit će sve traženiji zbog sve veće proizvodnje električnih automobila.
Procjene stručnjaka govore da bi europsko tržište baterija 2025. godine moglo vrijediti 250 milijardi eura. Jedna od prepreka brži razvoj ove tehnologije je kompliciran proces razdvajanja litija od ostalih 25 sastojaka iskopane rude.
 
Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko.građevinskog fakulteta u Tuzli, tvrdi da izjave predsjednika Srbije nisu date napamet i da su potpuno točne. „Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske, rekao je da je ova zemlja izuzetno bogata rudama i mineralima. Kada je u pitanju litij, ima ga i na područjima Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne – kaže Gutić, piše „Avaz”.
On dodaje da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radio geološka kartiranja kompletne BiH.
– Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. U BiH je već formirana tvrtka uz preporuku kompanije „Tysen“ iz Nemačke, upravo za ova nalazišta – kaže Gutić. Najave srbijanskog prjedsednika Vučića i stavovi stručnjaka ohrabrujući su za međudržavni projekt od kojeg bi imale koristi obje zemlje, govore u Beogradu. U prilog realizaciji megaprojekta ide i činjenica da je Srbija dobila status nositelja projektnih aktivnosti.(h.f.)

Povezane objave

Pčele i elektromagnetsko zračenje

HF

Hrvatska zakazala kod Pariškog sporazuma

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (57)

HF

Francuska će srušiti TTIP

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više