Hrvatski Fokus
Znanost

Učinkovitost cjepiva manja i od 10 posto

Neučinkovitost cjepiva protiv gripe u sezoni 2017./2018.

 
 
Na pisanje ovog teksta potaknuo me članak objavljen u Glasu Koncila (br. 4 od 28. 1. 2018.) u rubrici (Pri)govor znanosti čiji autor je prof. dr. sc. Valerije Vrček. Naslov članka je: „Cjepivo za ovosezonsku gripu nije djelotvorno“ a temelji se na podatcima koje je objavio ugledni britanski medicinski časopis „British Medical Journal“ (BMJ 2018; 360:k78 od 5. siječnja 2018.) u kojem je mjerodavna javnozdravstvena institucija „Public Health England“ službeno upozorila i priznala da ovosezonsko trovalentno cjepivo protiv gripe nije djelotvorno.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/01/125767555-scaled.jpg
Odluka o cjepivu protiv virusa sezonske gripe donosi se prema preporukama mjerodavnih institucija koje prate, procjenjuju i odlučuju o tome koje cjepivo će se primijeniti u sezoni gripe. Odluka o cjepivu protiv sezonske gripe donosi se u veljači za sjevernu hemisferu te u rujnu za južnu hemisferu na sastanku stručne skupine Svjetske zdravstvene organizacije, a odluka se temelji na podatcima koje prikupljaju i analiziraju Nacionalni centri za gripu i mjerodavni laboratoriji koji su umreženi u sustav javnozdravstvenih laboratorija (GIRS).
 
Svake godine ad-hoc Radna skupina za gripu Europske agencije za lijekove (EMA) izdaje preporuke Europskoj uniji za sastav cjepiva protiv sezonske gripe na temelju praćenja i opažanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o cirkulirajućim sojevima virusa sezonske gripe. Tako je početkom travnja 2017. EMA objavila ažurirane preporuke za sojeve virusa gripe koje proizvođači cjepiva trebaju uključiti u sastav cjepiva protiv sezonske gripe 2017./2018. U ažuriranu preporuku uvršten je virusni soj sličan virusu A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09, inače poznatiji kao virus svinjske gripe (živi virus, atenuirano cjepivo). Tako je za ovosezonsku gripu emitirana preporuka za trovalentno cjepivo koje će pružiti zaštitu od cirkulirajućih sojeva virusa gripe: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) i B/Brisbane/60/2008.
 
Međutim, u ovosezonskoj gripi u Europskoj uniji prevladava virus gripe tipa B, linija Yamagata, koji nije uvršten u trovalentno cjepivo protiv ovosezonske gripe. Stoga svi koji su cijepljeni protiv ovosezonske gripe nisu zaštićeni od gripe čiji uzročnik je virus tipa B, linija Yamagata koji prevladava kako u Ujedinjenom kraljevstvu tako i diljem EU-a, uključujući i Hrvatsku. Prema podatcima koje je 20. 12. 2017. objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u ovoj sezoni dominantan je virus gripe tipa B (61 %), a tip A svega 39%, s time da prevladava podtip A/H3N2 (66 %). Od virusa gripe tipa B, linija Yamagata, zastupljena je s 96 %.
 
Međutim, problem s neučinkovitosti cjepiva protiv sezonske gripe pojavio se u južnoj hemisferi, točnije u Australiji 2017., dakako, kada su stanovnici sjeverne hemisfere 'uživali' u ljetnim mjesecima. A ono što se dogodilo u Australiji bio je znak upozorenja stručnjacima u SAD-u pa su oni uoči početka sezone gripe 2017.-2018. upozorili na neučinkovitost cjepiva.
 
Naime, australski časopis za medicinu „New England Journal of Medicine, NEJM“ objavio je 29. studenog 2017. tekst čiji autori su stručnjaci Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i WHO-a u kojem opisuju „rekordno visok broj slučajeva gripe dokazanih laboratorijskom pretragom kao i iznadprosječno veliki broj hospitaliziranih i umrlih osoba“ u vrijeme trajanja australske sezone gripe 2017. godine. Upravo zbog toga je objavljeno i upozorenje da cjepivo protiv sezonske gripe u Australiji nije bilo djelotvorno. No, dominirajući cirkulirajući virus gripe u Australiji u sezoni 2017. bio je virus tipa A (H3N2), a učinkovitost cjepiva prema podatcima australskog Ministarstva zdravstva bila je svega 10 %. Stoga su odgovorni zdravstveni radnici i stručnjaci upozorili da će u području sjeverne hemisfere (SAD, Europa itd.) učinkovitost ovogodišnjeg trovalentnog cjepiva protiv sezonske gripe biti vrlo niska, a cjepivo je, citiram: „potpuni promašaj, pravi fijasko.“ Američki zdravstveni stručnjaci upozorili su na slijedeće: „Uzimajući u obzir da je sastav cjepiva protiv gripe u sezoni 2017./2018. koje se koristi na području sjeverne hemisfere potpuno identičan onome u Australiji, možemo pretpostaviti da će učinkovitost cjepiva protiv ovosezonske gripe biti vrlo slaba protiv virusa gripe tipa A (H3N2) pa možemo očekivati ozbiljnu situaciju ako će ovaj tip virusa biti dominantan.“
 
Već početkom prosinca 2017. u SAD-u je laboratorijski potvrđeno 7.000 slučajeva gripe što je dvostruko više od prethodne godine. Razlozi neučinkovitosti cjepiva protiv sezonske gripe su brojni i različiti. Naime, svake godine odgovorne institucije i zdravstveni radnici Nacionalnih centara za gripu i javnozdravstvenih laboratorija u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom na temelju sakupljenih podataka procijenjuju koji tip ili tipovi virusa će biti dominantni u slijedećoj sezoni gripe, pa se na temelju toga donosi odluka o sastavu cjepiva. Međutim, posljednjih 12 godina cjepiva protiv sezonske gripe nisu dovoljno učinkovita – njihova učinkovitost se procijenjuje između 40 % do najviše 60 %, upozorili su stručnjaci u tekstu koji je objavio NEJM.
 
No, ove godine stručnjaci nisu dobro procijenili pa je učinkovitost cjepiva čak manja i od 10 %, navodi se u NEJM-u. Isto tako navode da problem predstavlja još jedan faktor, a to je substrat koji se koristi u proizvodnji cjepiva protiv gripe (kao i nekih drugih cjepiva). To su – jaja koja se u ovu svrhu koriste već desetljećima u SAD-u ali i drugdje. Osim jaja, virusi gripe za cjepiva uzgajaju se i na kulturi stanica ili se koriste rekombinantne DNK tehnologije (tj. genetski inženjering). Znanstveni istraživači sada upozoravaju da korištenje jaja u svrhu uzgoja vakcinalnog soja virusa za cjepivo može potaknuti virus na mutaciju zbog čega cjepivo može biti slabo učinkovito. Studije koje se sustavno provode od 2005. pokazuju da se učinkovitost cjepiva protiv gripe tipa A i B kreće od nule do ispod 50 % (US National Vaccine Information Centre, 26.04.2016.).
 
I dok se učinkovitost ovosezonskog cjepiva protiv gripe pokazala vrlo slabom, odgovorni u javnozdravstvenim institucijama usprkos svemu nastavljaju sa znažnim pritiskom na građane da se cijepe protiv gripe, posebno ističući potrebu za cijepljenjem djece u dobi od 6 mjeseci na dalje, starijih osoba i kroničnih bolesnika. Pojedini stručnjaci sada ističu i još jedan problem koji se u pravilu prešućuje a to su dugoročni učinci cjepiva protiv gripe na cjelokupno zdravlje čovjeka kao i evolucija virusa gripe što do sada nije istraženo. Isto tako stručnjaci već bilježe brojne dokaze koji upućuju da osobe koje se svake godine cijepe protiv gripe imaju slabiju zaštitu od te bolesti i češće obolijevaju od težih oblika gripe za razliku od onih koji se ne cijepe.
 
Na 105. Međunarodnoj konferenciji „American Thoracis Society“ (područje zanimanja su oboljenja grudnog koša) održanoj u San Diegu u svibnju 2009. znanstvenici su predstavili dokaze da djeca koja se cijepe protiv sezonske gripe češće budu hospitalizirana zbog komplikacija za razliku od djece koja nisu cijepljena: rizik od hospitalizacije zbog komplikacija trostruko je veći kod cijepljene djece u odnosu prema necijepljenoj. A kod djece koja boluju od astme taj je rizik još i veći (objavio: Science Daily, 20.05.2009.). Potrebno je istaknuti da svaka prehlada odnosno respiratorna infekcija (tj. infekcija dišnog sustava) u sezoni gripe ne znači da je ona uzrokovana virusom gripe tipa A ili B. Naime, postoji veliki broj virusa i bakterija koje u mnogim slučajevima uzrokuju infekcije tj. bolest sličnu gripi: povišena tjelesna temperatura i groznica, slabost i umor, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa, grlobolja, kašalj i dr. Stoga samo laboratorijska pretraga može potvrditi je li virus gripe uzročnik bolesti. A to potvrđuju statistički podatci: tako je u sezoni gripe 2015.-2016. u SAD-u bilo svega između 3 do 4% laboratorijski potvrđenih slučajeva bolesti uzrokovane virusom gripe.
 
Zagovaratelji i promotori cjepiva i cijepljenja prisiljavaju ljude
 
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (US CDC) je početkom prosinca 2017. objavio da je do tada bilo ispitano ukupno 170.372 uzoraka zbog sumnje na gripu, a od toga je 7.178 uzoraka bilo pozitivno na virus gripe tipa A ili B, od čega je čak 74 % bilo pozitivno na virus gripe tipa A. To dokazuje da je u najvećem broju slučajeva uzročnik respiratorne infekcije neki drugi virus ili bakterija, a ne virus gripe tipa A ili B koji se obično nalaze u sastavu cjepiva protiv sezonske gripe. Nadalje, pojedini američki medicinski stručnjaci upozoravaju kako usprkos svim ovim saznanjima o (ne)učinkovitosti cjepiva protiv gripe, američke vlasti vrše snažan pritisak na potrebu cijepljenja djece i odraslih protiv gripe. Štoviše, otišlo se već tako daleko da ljudi dobivaju otkaz ili čak završe u zatvoru jer su odbili cijepiti sebe i /ili djecu protiv gripe.
 
U Australiji je početkom 2018. stupio na snagu zakon koji omogućuje kažnjavanje dječjih vrtića i drugih sličnih ustanova s 4.000 dolara ako prime dijete koje nije cijepljeno. Isto je u Italiji i u još nekim drugim državama. Zagovaratelji i promotori cjepiva i cijepljenja strogo diktiraju pravila o cijepljenju prisiljavajući ljude da vjeruju u sigurnost i učinkovitost cjepiva, iako je sve više znanstvenih podataka i dokaza o slaboj učinkovitosti ili čak neučinkovitosti cjepiva kao i o njihovoj štetnosti.
 

Rodjena Marija Kuhar

Povezani članci

Ni Hillary, ni Donald ne podržavaju TTIP

HF

Cjepiva protiv COVID-19 dovode do novih infekcija i smrtnosti: Dokazi su golemi

hrvatski-fokus

Dario Vretenar glavni tajnik HAZU-a

HF

Predstavljen zbornik o bugarsko-hrvatskim znanstvenim, kulturnim i duhovnim vezama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...