Hrvatski Fokus
Religija

Guggenberger zlorabio svoje pravo upravitelja

Koruški biskup nema pravo Katoličkoj Crkvi podmetati fašizam

 
 
Zbog navodnog „nedostatka distance prema fašističkom svjetonazoru“ msgr. Engelbert Guggenberger, upravitelj austrijske biskupije Gurk-Klagenfurt uskratio je ove godine dozvolu da se prigodom bleiburške tragedije hrvatske vojske i naroda održi euharistijsko slavlje na loibaškom polju blizu Bleiburga. 
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/03/PA-31295409-scaled.jpg
Od strane austrijske i hrvatske policije, Počasnog bleiburškog voda i Hrvatske biskupske konferencije na spomen okupljanjima prigodom bleiburške tragedije hrvatskog naroda na loibaškom polju u Austriji ne postoji nikakva tolerancije prema fašizmu. Msgr. Engelbert Guggenberger to jako dobro zna. Zbog toga nema pravo bleiburškom spomen slavlju podmetati „nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru“ i time praviti neprocjenjivu štetu Katoličkoj Crkvi ne samo u hrvatskom narodu. Usprkos tomu on je Katoličku Crkvu u Hrvata, a posredno i opću Crkvu, stavio u vezu s fašizmom i fašističkim svjetonazorom.
 
Njegov argument je drugačije izrečena fraza bez dokaza u stilu  neprijatelja Katoličke Crkve kad joj podmeću fašizam da je ocrne i nanesu joj štetu. Sjetimo se da je papa Pio XII. napadnut tako da su ga proglasili Hitlerovim papom. Msgr. Guggenberger je zlorabio svoje pravo upravitelja biskupije u političke svrhe, oklevetao organizatore i hodočasnike bleiburškog  spomen okupljanja i na taj način već nanio veliku štetu Katoličkoj Crkvi. Ako se ova odluka ne povuče, šteta će imati trajan učinak.
 

Vlatko Ljubičić

Povezani članci

SOLUS CATHOLICUS – Komunizam u metafizičkim kategorijama

HF

Papa Franjo proglasio Godinu sv. Josipa

hrvatski-fokus

Uskrsni ciklus Mire Čugure

HF

Preteča ekumenizma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...