Hrvatski Fokus
Religija

U čast pokojnoga iločkoga svećenika

Snimljen film Dobri pastir posvećen hrabrom svećeniku fra Flavijanu Šolcu

 
 
U produkciji Udruge ''Dr. Ante Starčević'' iz Tovarnika, nakon dugodišnjeg rada, završen je dokumentarni film „Dobri pastir“, redatelja Srđana Segarića, koji je posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu. Film prati kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i Domovinskog rata, u kojima je branio katoličku vjeru, kao i ljudsko dostojanstvo svake osobe.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/04/fra-Flavijan-Solc-2-735x400.jpg
Scenarij filma se temelji na intimnoj verziji Falvijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi: fotografija, slika, dokumenta i filmskih zapisa iz tih vremena. Film arhivskim snimkama pokriva i lokacije u kojima je ovaj hrabri čovjek boravio i djelovao ( Virovitica, Zagreb, Vukovar-Borovo naselje, Ilok, Rijeka).
 
Rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. 6. 1952. godine u Zagrebu. 1962. godine dolazi u Borovo Naselje s teškim zadatkom, da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice  Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju. U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre. Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja, te je u istima podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. U Varaždinskoj je bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. umro dugogodišnnji iločki svećenik i franjevac Flavijan Šolc. Film će se predstaviti gradovima i mjestima u kojima je djelovo pokojni svećenik fra Flavijan Šolc, a nakon toga i širom Hrvatske.
 

Antun Ivanković, producent

Povezani članci

Masonerija instrument vlasti sotone

HF

Put u transhumanizam

hrvatski-fokus

Vjera i pripadanje vjerskim zajednicama

HF

Gospino malo stado

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...