Hrvatski Fokus
Kultura

Umjetnost slikara Akopa Akopjana

Rođen u izbjeglištvu u Aleksandriji, nakon turskoga genocida nad Armencima

 
 
Slikar Akop Akopjan (Hakob Hakobjan) je rođen 24. svibnja 1923. godine u Aleksandriji (Egipat). Roditelji su mu pobjegli u Egipat nakon genocida 1915. – 1923. godine. Kad mu je bilo devet godina, poslali su ga na studij na Cipar, u armenski koledž Melkonjana. Godine 1941. se vraća u Aleksandriju gdje počinje raditi u tekstilnoj tvornici. Morao je pomagati obitelji. Nakon tri godine preseljava se u Kairo gdje se je upisao na Kraljevsku visoku umjetničku školu koju završava 1947. godine. Godine 1952. nastavlja studij u Parizu gdje završava umjetničku akademiju (Académie de la Grande Chaumière).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/Hakob-Hakobyan-Other-Armenia.jpg
“Mene je uvijek uzbuđivala svijest duhovne veze s domovinom pa sam ja uvijek nastojao učiniti ovu vezu osjetljivom: živjeti u domovini, stalno komunicirati sa svojim narodom, sa svojom zemljom …”, – kaže Akop Akopjan. Godine 1961. se preseljava u Armeniju i od 1962. godine živi u Lenjinakanu (sadanji – Gjumri).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/Akop4.jpg
Akop Akopjan je član Udruge armenskih slikara, a 1977. godine dobiva zvanje narodnoga slikara Armenije. Akopjanove slike se nalaze u mnogim zemljama svijeta. Akop Akopjan je preminuo 8. ožujka 2013. godine i pokopan je u erevanskom panteonu Komitasa.
 

Artur Bagdasarov

Povezane objave

Ključni motiv: boja, površina, masa i prostor

HF

Atmosfera kolorizma Tomislava Šilipetra

HF

Na programu su neke od najpoznatijih tema meksičke glazbe

hrvatski-fokus

Univerzum anđela Željka Prsteca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više