Hrvatski Fokus
Kultura

Dalmatinski motivi Nevena Otavijevića

Sve odiše mirnoćom, nekom svečanom tišinom

 
 
Prirodno je posve da slikar slika svoje okruženje, od samih početaka pa do samog kraja svojih likovnih aktivnosti, u raznim tehnikama i na svakovrsnim podlogama, u bezbroj kombinacija, svih stilskih orijentacija, progovarajući na taj način i o svijetu u cjelini ali i o svom mikro volumenu življenja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/Dalmatinski-motivi-Nevena-Otavijevica-2-912x1200.jpg
Tako i zadarski umjetnik, Neven Otavijević, slikar srednje generacije slika  prostor u kojem živi, koji ga okružuje i nadahnjuje. Nedavno je predstavio ciklus ulja i akrila na platnu, 40 x 30 cm s dalmatinskim motivima, što gradova na obali, što otoka, arhitekture i brodova, neba i mora, koloristički vrlo odmjereno.
 
Osobito ističem atmosferu na ovim slikama srednjeg formata, sve odiše mirnoćom, nekom svečanom tišinom, ali ne mukom, sve je tiho, kao ispod podnevnog sunca, kada se svi sklanjaju od treptaja žestine topline. Otavijević bilježi na svojim platnima njemu drage i bliske dijelove prirode i arhitekture koja je uspješno do danas sačuvala obilježje prošlih vremena, danas skladno ukomponirana u cjelinu starih gradova na obali.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/Dalmatinski-motivi-Nevena-Otavijevica-1.jpg
Ciklus slika Nevena Otavijevića pruža dašak vedrine i opuštanja u susretu gledatelja s ovim atraktivnim motivima, pomišljajući u tim trenucima kako Arkadija ipak nije tako dalako, treba samo dobro gledati i doživjeti.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Stjepko Mamić u Europskom parlamentu

HF

U Slatini međunarodni dan keramičara

HF

Slikarstvo života Petera Weisza

HF

Jednosmjerno

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...