Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus s motivima svemira Mladena Žunjića

Ogromnost, teško mjerljive udaljenosti, sićušnost čovjeka i njegova života ali i njegova neumorna radoznalost za otkrivanjem i dosizanjem čine ove nebeske motive osobito atraktivnima

 

Osobito nadahnut u kreiranje novih djela, niza zanimljivih ciklusa je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor respektabilnog opusa velikih formata ulja i akrila s pretežito apstraktnim motivima i  dalje strastveno slika, istražujući na sebi svojstvene načine mogućnosti pojedinih tema ali i raznovrsnih slikarskih tehnika.

Novi ciklus tekućih ulja na platnu Mladena Žunjića, veličine 120 x 100 i 100 x 100 cm, razlaže izazovnu seriju motiva posvećenu svemiru, nemjerljivo dalekim prostorima, udaljenostima s bljeskajućim zvijezdama, tragovima galaksija, čudesne prostore prostranstava.

Pred nama se otvaraju detalji noćnoga neba, neba koje se vidi u zvjezdarnicama pomoću sve usavršenijih uređaja s ponekom istaknutom bojom na tamnom volumenu svemira.

Dok promatrač ovih slika razmišlja o čovjeku u svemiru, o teškoj tišini, golemoj praznini, slikar bilježi bojom i oblicima svoje viđenje i doživljavanje .

Ogromnost, teško mjerljive udaljenosti, sićušnost čovjeka i njegova života ali i njegova neumorna radoznalost za otkrivanjem i dosizanjem čine ove nebeske motive osobito atraktivnima.

Slikar je znalački kreirao sliku svemira stvarajući dojam zaglušujuće tišine tamnih volumena prošaranih bojom,naslikao je prostor koji diše, koji žive svoj tajanstveni život.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

KAMENITA VRATA – Procesi protiv Vilija

HF

Vampiri

HF

Prepleteni ciklusi Ivice Malčića

hrvatski-fokus

Dani straha i tuge

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više