Hrvatski Fokus
Kultura

Živa jedra izvedena u kamenu

Mata CROata izlaže u Aninoj galeriji u Rogaškoj Slatini u Sloveniji

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar Mata CROata (Mate Turić) od drugog travnja ove godine izlaže na dugotrajnoj (otvorena je do kraja svibnja ) zajedničko – samostalnoj izložbi u Aninoj galeriji (Zdraviliški trg 1) u slovenskoj Rogaškoj Slatini s umjetnikom Stanislavom Lukićem. I za ovu je prigodu Mata CROata izabrao nekoliko istaknutih primjeraka skulptura s već legendarnim motivom jedra, jedara iz novije produkcije, izvedenih u različitim vrstama kamena.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/mata_croata_3.jpg
Vječni motiv naizgled jednostavnog klasičnog jedra koji je uspravljeno na brodu i preplovilo neizmjerive milje oceana i voda i ovdje je vrlo uspješno predočio u svojim radovima Mata CROata, pričajući i povijesti pomorstva i o sudbinama drevnih brodova i neustrašivih pomoraca, koji su, kontinuirano uz muku i napor jedrili iz jednog života u drugi, diveći, voljeći more ali i bojeći ga se.
 
Temeljna karakteristika ne okamenjenih jedara, već živih jedara izvedenih u kamenu, jest i izrazita dinamičnost motiva, dojam je kod mnogih gledatelja, kako osjećaju njihovo nadimanje, uzdizanje,opuštanje, igra platna i jarbola s nestašnim i radoznalim vjetrom. Mata CROata izgradio cijeli svijet jedrilja , iako radi i druge motive, posve drugačije od jedara.Ipak, njegova jedra postala su i zaštitni znak.
 
Mata CROata koristi različite tehnike i raznovrsne materijale u obradi kamena kako bi ostvario željeni cilj, udahnuti život jedru. IZLOŽBA u Rogaškoj Slatini dobra je prigoda i za autora u prezentaciji vlastita opusa ali i jedinstvena prigoda za posjetitelje da ostvare prvi, dublji kontakt sa stvarno nestvarnim jedrima Mate CROate.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Akvarel u apstrakciji Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Moć Oluje

hrvatski-fokus

Poetsko obilje

HF

Nadahnuti opus slikara Marijana Bingule

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više