Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Mladena Žunjića

Nefigurativni svijet

 
 
Zagrebački slikar, autor znatnog i zanimljivog opusa, Mladen Žunjić nedavno je pokazao dio novoga ciklusa, izrazito kolorističkog i naravno,  ulje i akrili na velikom formatu platna.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/04/20180424-081817_5caa088106cce-scaled.jpg
Novi ciklus čine slike posvećene pojavi pomicanja tektonskih ploča, izazivačima potresa, tsunamijima. Raznobojne plohe različitih oblika i veličina egzistiraju na površini platna, doista poput tektonskih ploča i jasno je vidljivo, one se pomiču, gibaju, lijevo, desno, gore, dolje, brže, sporije, gibaju se stalno,kontinuirano  gibanje je ključna karakteristika.
 
Žunjić se vješto i suvereno igra, poigrava i s bojama i s pomičućim plohama tajanstvenog, nepoznatog i nepredvidivog svijeta. Naravno, sve dosadašnje cikluse pa i ovaj povezuje iznimna energija koja struji gotovo na svakoj Žunjićevoj slici, gotovo da se može opipati, vidjeti, osjetiti. Ta energija klizi kroz sve razine slike, istječe van, uvlači se u nevidljivu dubinu slike.
 
Snažan, vrlo dobro odabran kolorit i dalje je vrlo bitna odrednica ovoga slikarstva jer Žunjić i ne želi drugačije slikati, žestoki,naglašeni kolor njegov je trademark. Nefigurativni svijet i na ovim je slikama definiran kroz slikarevu igru s raznovrsnim elementima koje je na svoj način kombinirao u jedinstvenu cjelinu tektonskih ploča i njihovih pomicanja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/04/20190206_200021_5caa07f86fdd8-scaled.jpg
Naravno, Žunjićeve motive možemo tumačiti i čitati kako tko želi i može jer svatko ima svoj ključ za odgonetavanje simbolike. S druge strane Žunjićev kolor je iznimno optimističan, njegove slike emaniraju doista, samo pozitivnu energiju.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Treba se puno toga poklopiti

HF

Tko se sjeća?

HF

Češki slikar u Župi Dubrovačkoj

HF

Isprepleteno crno Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...