Hrvatski Fokus
Kultura

“Unutarnji pejzaži” Ranka Ajdinovića

Optimizam teče na blagosti kolora i oblika

 
 
Slikar Ranko Ajdinović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, pripadnik je mlađe, agilne generacije, izlagao je na nizu samostalnih, zapaženih izložbi u domovini i svijetu. Već je dulje vremena zaokupljen radom na novom ciklusu, simboličnog naziva Unutarnji pejzaži.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/unutarnji-pejza-i-9-_5cb378bf16de5.jpg
Riječ je o akrilima i kombiniranim tehnikama  na srednjim i većim formatima platna, izrazito nefigurativne motivike,mada se na pojedinim slikama može opaziti i blaga figurativna nazočnost, osobito u detaljima. Ajdinovićev svijet čine obojane plohe fine, delikatne palete , vijugavi pravci koji se probijaju između tih neobičnih oblika ili ih čak spajaju u jedinstvenije cjeline, tvoreći složeni svijet imaginarnih konstrukcija, duboko skriven, svijet koji se teško i mukotrpno otkriva u slici s naizgled vrlo simplificiranim motivima.
 
Važan element u ovom ciklusu jest izraziti osjećaj optimizma, koji izvire iz doista svakog kutka slike, optimizam teče na blagosti kolora i oblika. Istodobno dubina i volumen obojanih ploha djeluju na promatrača vrlo sugestivno i dok koncentrirano ponire u plavi ili ljubičasti ili zeleni kvadrat, pravokutnik, razmišlja  o vlastitim dilemama i upitima, tražeći odgovore.
 
Na Ajdinovićevim slikama, posebno na ovom ciklusu može se osjetiti i ritam glazbe, ponekad usporen, ponekad ubrzan i kao da je pred nama partitura glazbenog djela a ne akril na platnu s obojanim plohama umjesto nota. Novi ciklus slikara Ranka Ajdinovića iako još nije posve definiran, djeluje vrlo uvjerljivo, ozbiljno, sa slikama koji odišu harmonijom ali i mirom, svečanom tišinom koja se neprekidno širi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/Razgovor-o-ciklusu-apstrakcija-iz-ciklusa-Unutarnjih-pejzaza-s-Miroslavom-Pelikanom-1080x675.jpg
Ajdinović slika, to je posve razvidno, neopterećen gibanjima i stalnim nedoumicama u aktualnoj umjetnosti, slika ono što osjeća, ono što prirodno izvire iz njega. Ovaj bi ciklus svakako valjalo prikazati ili barem odabir u reprezentativnom galerijsko muzejskom prostoru u kojem bi njegova kompleksnost došla do punog izražaja.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Moje dame su simbol jednog mirnijeg života, gdje postoji stanka za kavu i razmišljanje

hrvatski-fokus

Knjiga likova Lukše Obradovića

HF

Nova samostalna izložba Mladena Žunjića u Sloveniji

hrvatski-fokus

Ljetno popodne sniva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više