Hrvatski Fokus
Kultura

Slike sugestivnog senzibiliteta Anite Kunić

Spokoj vlada cjelokupnim prostorom, zapis arkadijskih sjećanja, na davno vrijeme

 

Periodično, kao što slikarima, u stvarnosti i priliči, suvremena umjetnica, slikarica Anita Kunić emotivno zaokružuje svoj suptilni opus novim slikama, uljima pomalo prigušenog kolorita na platnima različitog  formata, od posve malog do srednjeg.

Vješto i vrlo odmjereno slikarica koristo naizgled sasvim jednostavne i nepretenciozne motive, nekoliko izvijajućih, ružinih cvijetova ,crvenih, žutih, narančastih (gotovo uvijek pet cvjetova kada su minijature u pitanju) na zelenkastoj biljci u zemljanim posudama, koji se neprekidno komešaju uokolo poput živahnih iskri, vatri, plešući svoj čudesni ples. To su žive, otporne biljke, samo naizgled slabe i osjetljive.

U istom setu nalaze se i dvije slike, složenijeg karaktera. Prva je vrlo lijepa kompozicija nekoliko roza ruža s bijelim rubovima, sliče mi tipu Esperanza, provirujući između zelenih listova, koji izviru iz vaze dok se iza ruža otvara pogled prema plavom nebu prošaranom oblacima. Slika mira i harmonije.

Druga je slika posvećenu motivu raznolikih cvijetova u okrugloj posudi, koja pak počiva na okruglom drvenom stoliću, u prostoru stanovanja, vide se vrata, zidovi. Prostor bez glasova. Opažamo i pale cvjetove, osjeća se prolaznost, kratkotrajnost vrhunaca ljepote.

Ovom ciklusu se prirodno može pridodati slika mlina na vodi, mlin živi, kolo se okreće, dok se iznad vode primjećuju ljubičasti cvjetovi promatrači svojih zrcalećih odraza na površini vode. Spokoj vlada cjelokupnim prostorom, zapis arkadijskih sjećanja, na davno vrijeme.

Temeljno obilježje niza novih slika Anite Kunić jest i određena suzdržanost kolora kako bi se naglasila mistična simbolika motiva.

Sve slike Anite Kunić u ovom ciklusu iznimno su sugestivno senzibilne, snažno utječu na gledatelje prizorima motiva cvijeća u različitim situacijama, govoreći jasno o jednostavnosti ljepote ili o ljepoti jednostavnosti.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

San i java

HF

Noć knjige 2022. u Gradskoj knjižnici Kaštela

hrvatski-fokus

Izložba fotografija Grete Vuković

hrvatski-fokus

Trigonometrija u apstrakciji Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više