Hrvatski Fokus
Kultura

Matična luka usred žitnih polja

Vedran Milić iz Bjelovara

 
 
Božidar Kune, 6 bagatela; Claude Debussy, Arabesca br. 1, u E-duru; Frederic Chopin, Fantaisie-impromptu u cis-molu, op. 66; Frano Parać, Ples barunice; Frederic Chopin, Nocturno u Es-duru; S. Joplin, Rag time; Georg Gershwin; 2 preludija; Bela Bratok, Allegro barbaro; Dora Pejačević, 2 nocturna op. 59; Alberto Ginastera, Argentinski plesovi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/maxresdefault.jpg
Program. Puknula glazba da bi život trajao. Pozvao nas u Bjelovar maestro Vedran Milić. A sve je počelo mojim upitom koga pozvati u Knin da nastupi u glazbenome dijelu pjesničke manifestacije Domoljubne pjesme Stijeg slobode – Stina pradidova, na Kninsku tvrđavu pred „Oluju“ 03. 08. 2020. Prijatelj A. N. T. Šutra, prekinu svaki upit i dilemu:
– Nema se tu što pitati, klapu Bjelovar. Vedran nas je pozvao na svoj solistički koncert, pa ćemo tada o detaljima.
Nakon koncerta zaokupi me misao: Vedran u glazbenome svijetu vedri i oblači. Gledam materijale o klapi. Stadoh i ja iza Šutrine: “Nema se tu što pitati,“ već biti počašćen, obogaćen iznimnim poznanstvom koje na prvu preraste u prijateljstvo. A tek klapa, i glazbeni rukopis Vedrana:
Klapa Bjelovar
 Klapa Bjelovar osnovana je kao neprofitabilna udruga, nastala iz želje za njegovanjem višeglasnog pjevanja, očuvanja domaćeg izričaja, vizualnog identiteta i zajedničkog druženja, a to objedinjuje sve ono što god značilo – KLAPA u svakom smislu.
Nastala na ostacima Panonskog mora, u izgubljenim lukama ravnice njezina matična luka je Bjelovar. Bjelovar je njihova luka usred žitnih polja. Članovi klape Bjelovar sami pišu stihove, glazbu, te aranžmane za svoje skladbe što je i cilj klape. U svom bogatom repertoaru izvode i kompozicije drugih autora klapske pjesme.
 
Posebnu pažnju klapa posvećuje različitim narječjima. Tako su nastale autorske pjesme poput: Potrošilo nas vrime, Dravom plovi mali čunak, Senje, Denes jesmo zutra nismo, Ne mutite moju rijeku Dravu, Podravac i Dalmatinka i mnoge druge.
Posebno su ponosni na pjesmu posvećenu našem gradu »Luka usred žitnih polja« koja se izvodi i u Katedrali Sv. Terezije u Bjelovaru u izvođenju katedralnog zbora.
Već gotovo cijelo desetljeće klapa Bjelovar isplovljava i ponovo se vraća u svoju luku s mnogih festivala, tv nastupa, koncerata i gostovanja. Uvijek sa novim pjesmama u kojima donosi toliko lijepih stihova.
Ima ona, naravno, i svoj brodski dnevnik, a to je njihov CD sa vlastitim zapisima.
Neka nam dugo iz svoje luke sred žitnih polja plovi svim morima i sretno nam se vraća u svoju luku.
Članovi klape Bjelovar:Miroslav Popović – prvi tenor Ivan Dent – prvi tenor
Sani Lukić – drugi tenor Zlatko Boroz: drugi tenor, solist Vedran Milić, prof.  – umjetnički voditelj klape, solist, skladatelj Marijan Ded Max – bariton, skladatelj, tekstopisac
Marijan Javurek – bas, tekstopisac.
 
Još o Vedranu: Vedran Milić (Bjelovar, 1982.), završio je osnovnu školu u Bjelovaru, dok je srednju školu završio paralelno u Bjelovaru i Zagrebu ( u Bjelovaru gimnazijski odjel za glazbenike i teoretski odjel u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, a u Zagrebu Glazbenu školu „Vatroslava Lisinski“ – smjer klavirist ) s odličnim uspjehom. U Zagrebu je bio učenik najistaknutije prof. savjetnice klavira Ivanke Kordić kod koje  je postigao iznimne rezultate nastupivši na brojnim natjecanjima ( Moncalieri, Torino – Italija, 2. nagrada 1995., 1. nagrada na zonskom natjecanju u Zagrebu i 3. nagrada na državnom natjecanju u Dubrovniku 1999., 1. nagrada i posebna nagrada za izvedbu hrvatskog autora na natjecanju Zlatko Grgošević u Sesvetama 2000. itd. Kruna uspjeha i suradnje s prof. Kordić bio je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje Vedran polaže s najvećim brojem bodova u konkurenciji te upisuje studij klavira kod prof. Jakše Zlatara.
Kao odličan učenik dobio je stipendiju Bjelovarsko bilogorske županije koju koristi prve tri godine studija, dok se na 4. godini prijavljuje na natječaj za stipendiju Grada Zagreba i završava na listi kao drugoplasirani u konkurenciji svih fakulteta; zbog odličnog uspjeha, mnogobrojnih koncerata i visokih nagrada na natjecanjima. Tokom studija održava solističke koncerte u gotovo svim hrvatskim gradovima, nastupa kao predstavnik studenata u Rusiji, Austriji, Sloveniji i na Malti, a na natjecanjima osvaja prve nagrade ( državno natjecanje studenata 2001., i međunarodno natjecanje „Zlatko Grgošević“ u Sesvetama 2002. Godine ). Diplomirao je 2005. godine s odličnim uspjehom i iste godine se zapošljava u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru na mjestu prof. klavira i korepeticije, gdje radi i danas. Osim što radi kao prof. u glazbenoj školi, Vedran Milić je prepoznat i kao voditelj i solist klape „Bjelovar“ s kojom nastupa zadnjih dvanaest godina u Bjelovaru, županiji i diljem Hrvatske na brojnim koncertima i festivalima. ( Festival „Pjesme Podravine i Podravlja“ 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 i 2012, festival „Krijesnica“ u Krapini u dva navrata, festival „Darfest“ u Daruvaru, „Etnofest“ u Neumu, „Lijepom našom“ u desetak navrata, „Svirci moji“, „Dobro jutro Hrvatska“, festival „ Raspivano Bibinje“ i još mnogi drugi. Od 2008. – 2010. dirigirao je gradskim zborom u Čazmi s kojim je u dva navrata uspio izboriti nastup na državnoj smotri malih vokalnih sastava ( 2008. u Petrinji i 2009. u Mariji Bistrici ),  i nastupiti na brojnim nastupima unutar županije. Od 2011. godine član je Matice hrvatske u Bjelovaru na preporuku istaknutih članova.  Iste godine postaje predsjednik odjela za glazbu pri Vijeću Matice hrvatske.
Nastupao je na brojnim humanitarnim koncertima u Bjelovaru i županiji te u tim prigodama, a i inače redovito surađuje sa svim kulturnoumjetničkim društvima grada ( HORKUD Golub, Češka obec, KUD Bjelovar ), dok istodobno surađuje sa svim krovnim institucijama grada – BBŽ, Grad Bjelovar, Gradski muzej i Narodna knjižnica „Petar Preradović“.
Dugogodišnji je član HORKUDA Golub ( od 1995. god. ), s kojim nastupa diljem Hrvatske i inozemstva. Od ove godine djeluje i kao dirigent mješovitog zbora.
   Član je Bjelovarskog tria – profesionalnog glazbenog sastava koji izvodi klasičnu glazbu te posebice odabire djela hrvatskih autora, među njima i naših bjelovarskih. U Bjelovarskom triu djeluju i Vanda Novoselec – prof. savjetnica violine i Viktor Ključarić – prof. saksofona, oboje zaposlenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru. Trio uz povremene pauze djeluje zadnjih deset godina i može se pohvaliti mnogobrojnim nastupima po Hrvatskoj.
Redovito surađuje s opernom pjevačicom Kristinom Anđelkom Đopar, s kojom nastupa na brojnim kulturnim manifestacijama te koncertima diljem Hrvatske. Također je surađivao s opernim pjevačima Nikšom Radovanovićem, Predragom Stojićem, Dubravkom Krušelj Jurković, Martinom Đurđević s kojima je ostvario mnogo cjelovečernjih koncerata u Hrvatskoj. Osim s opernim pjevačima nastupao je i s umjetnicima kao Đani Stipaničev, Mila Elegović i drugi.
Nekoliko godina bio je i član Hrvatske glazbene unije, a unazad tri godine član je umjetničke udruge HUOKU ( Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika ).
Kao istaknuti kulturni djelatnik pomaže i podupire rad ostalih kolega u gradu te radi na promicanju bjelovarske kulture i prepoznatljivosti u Hrvatskoj.
  Spomenimo još i Limač – fest, dječji festival koji je od 2011. održan već šest puta, na kojem se izvode isključivo autorske skladbe, a organiziran je uz pokroviteljstvo ogranka Matice hrvatske, Grada Bjelovara i Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, a za koji Vedran Milić piše sve glazbene aranžmane i ravna glazbenim ansamblom.
Zadnjih četrnaest godina Vedran nastupa na svim važnim manifestacijama kao što su svečana sjednica povodom dana Bjelovarsko – bilogorske županije, dana Grada, otvorenja Dokuarta, promocije knjiga, otvorenje Bjelovarskog sajma; i to u suradnji s Bjelovarskim triom, opernim pjevačicama Kristinom Anđelkom Đopar, Martinom Đurđević, glazbenom školom Vatroslava Lisinskog Bjelovar, klapom Bjelovar, te solistički za klavirom.
  Kao profesor klavira nastoji motivirati i pružiti podjednaku šansu i djeci iz manjih gradova i općina, tako su brojni mladi talenti stigli iz Čazme, Grubišnog Polja, Rovišća, a njegova bivša učenica Ana Sudarević Sremec iz Čazme, završivši studij klavira u Zagrebu, već je i profesorica i također se vratila raditi u svoj rodni grad.
2018. godine dobitnik je prestižne plakete „Tihomir Trnski“ koju Bjelovarsko – bilogorska županija dodjeljuje za izuzetne rezultate na obrazovnom, kulturnom, sportskom i drugim područjima kulturnog života Županije, a od iste godine izabran je i za predsjednika Kulturnog vijeća Grada Bjelovara.
U zrcalnosti stvaralačke nutrine priča je ovo o izuzetnome umjetniku i čovjeku, Vedranu Miliću, Klapi Bjelovar, Matičnoj luci usred žitnih polja. Bjelovaru i njegovim ljudima.
 

Nikola Šimić Tonin

Povezane objave

U Kaštel Sućurcu predstavljena knjiga Mali bolji svijet – Nada Marija Žuvele

hrvatski-fokus

Soneti tuđinom razapeti

hrvatski-fokus

U potrazi za izgubljenim zavičajem Lukše Peke

hrvatski-fokus

Nicanja Marije Paparelle Legentil

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više