Hrvatski Fokus
Kultura

Mapa posvećena Didaku Buntiću

Grafička mapa dubrovačkog umjetnika Lukše Peke

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Lukša Peko, ovih je dana dovršio rad na grafičkoj mapi od 10 listova, koja je otisnuta u 44 primjerka.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/04/52454b7b161d5c1b65d21a4acb54d04f_XL.jpg
• Gospodine Peko, mapa je posvećena fra Didaku Buntiću.
– Dovršio sam rad na izradi grafičke mape  pod nazivom “Fra Didak Buntić”, koja je kao što i sam naziv govori posvećena fra Didaku franjevcu iz Hercegovine, koji je je cijeli svoj život posvetio prosvjetiteljskom i humanitarnom radu u korist svog hercegovačkog hrvatskog naroda. Kulminacija njegovog rada je odvođenje oko 15.000 djece, tijekom 1917. godine, iz napaćene i izgladnjele Hercegovine u Slavoniju, te je tu izgladnjelu djecu spasio od propasti i smrti.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/04/slika-fra-didak-1.jpg
• U mapi su i stihovi.
– Mapa je djelo dvojice autora: Fra Vendelina Karačića s deset pjesama i mojih deset grafika (linoreza).
 
• Nekoliko riječi o mapi.
– U mapi je 28 listova, a tiskana je na papiru ‘Fabriano rossa spina’ 220 gr/m2. Veličina listova je 40×34 cm. Linorezi su veličine 28×27 cm i tiskao sam ih ja ručno u svom atelijeru. Preostali tekstovi ce se tiskati u tiskari Alfa 2 u Dubrovniku. Predgovore mapi trebali bi napisati Tonko Česko i Marin Ivanović. Kutije za listove izradila je firma Firšt iz Zagreba.
 
• Kada će mapa biti predstavljena javnosti?
– Promocija mape se očekuje u dogledno vrijeme.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Jedna mala

HF

Hrvatu je uvijek drugi kriv

HF

Uvozna pustinja Bojana Mrđenovića

HF

Fluktuirajući oblici Ranka Ajdinovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...