Hrvatski Fokus
Kultura

Virtuozna platna, vitraji i mozaici

Harmonične prozračnosti i duhovna atmosfera u djelima Mate Ljubičića

 
 
Dani Gospe Loretske 2019. u organizaciji Društva zadarskih Arbanasa, prigoda su da se prezentiraju najnoviji ciklusi slika umjetnika Mate Ljubičića s tematikama „Zadarske crkve“ u izložbenom prostoru ovdašnje Knjižnice, te javnosti Grada Zadra i drugih namjernika prikažu mogućnosti i u ovom i ovakvom vidu serije akrilika na platnima ili kartonima koji oslikavaju reprezentativne ljepote crkava, najčešće Sv. Donata, Sv. Stošije i Sv. Marije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/PB305502.jpg
Mate Ljubičić, član Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Zadar, široj kulturnoj javnosti poznat po svojim virtuoznim platnima, vitrajima i mozaicima sakralne tematike, i ovaj nam put na opće zadovoljstvo daje na znanje ljepote  zadarskih duhovnih zdanja kroz skladne kompozicije, postave u prostorima slika, odnose, te prijemnjiv pomalo prozračan ali pršteći kolorit, odnosno nanose boja špahtlom kroz male mozaične fleke, plohe i površine, oblikujući neku vrstu atmosferske svjetlucave magme upotpunjujući opći štimung i pozitivno – veselu harmoniju koja već na prvi pogled osvaja i zbližuje s djelima i postavom.
 
Stilski, slike su najbliže nekoj vrsti kombinacije i izvora između impresionizma, odnosno „grubljeg“ poentilizma i verzije ekspresionizma u koordinaciji i natruhama lepršavog realizma koji već na prvi pogled lako prijanja za senzore i čula svakog tko suptilnije živi i osjeća, te se slike mogu lako uklopiti u svaki skladniji prostor zaogrnut duhovnom tišinom.
Slikarev rukopis poglavito u prethodnim ciklusima je autentičan i konstantan; dosljedan je na kreativnom putu te je takav našao svoje iznimno mjesto u našem kulturnom prostoru. Živeći u punini kreacije i upotpunjujući duhovno – estetsko – etički sklad, jasan je znak i zamašnjak općem doprinosu likovnosti našega grada, regije, i puno šire…
Mati i izložbi želimo još jedan uspjeh u čitavom kolopletu i radosti stvaranja i izlaganja, organizatorima i medijima zahvalnost na podršci, a posjetiteljima puno zadovoljstva i ugodnih osjećaja u svakom kontaktu s prezentiranim i izloženim.
 

Zvonko Čulina

Povezane objave

Novi ciklus Željka Bubala

HF

Uzdrhtalost i uznemirenost formi Petera Weisza

hrvatski-fokus

Pritisak iz Beograda stalno prisutan

HF

The King’s Singers nastupili u Hrvatskom domu Split

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više