Hrvatski Fokus
Kultura

Nemam potporu lokalne zajednice

Kao slikar novih medija pokušat ću se nametnuti s modnim dizajnom u suradnji s veklikim kompanijama

 
 
Dubrovački slikar Ante Barišić, autor značajnog i obimnog slikarskog opusa, autor jake međunarodne reputacije, povremeno ostvaruje kontakt s modnim dizajnerima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Orsula-MT-WEB.jpg
• Gospodine Barišiću, dio Vaših umjetničkih preokupacija vezan je za modu, modni dizajn? S kime sarađujete? Kako izgleda takva suradnja?
= Globalni igrači koriste moć interneta i digitalnog tiska kako bi demokratizirali umjetnost na sve načine pa i kroz modu. Meni se pismom obratila jedna kompanija s ponudom za suradnju na modnom dizajnu, navodeći moj svestrani slikarski talent. Radi se o globalnoj e-trgovini pod pokroviteljstvom tvrtke Google Ventures, Universal Music Group i drugih sa ciljem uključivanja slikara, fotografa, grafičara, kipara, 3D umjetnika, arhitekata i dizajnera tekstila iz cijelog svijeta u svoj dizajnerski klub. Uložili su milijune dolara u taj projekt. Ideja ove kompanije je dobra, omogućiti autorima da se bave kreacijama a tehnologiju izrade, materijale i prodaju prepuste kompaniji.
 
• Kako ste se uopće odlučili za modu i modni dizajn?
= Volim izazove pa sam izradio kolekciju s tipičnim dubrovačkim nazivima (lokalnog karaktera). Sve se bojim, da je bilo tko iz Dubrovnika to primijetio. Mislim da i kad bi donio originalnu verziju Leonardove Mona Lise na Stradun, ne bi nitko primijetio (osim stranaca).
 
• Što je temeljna karakteristika Vaše modne suradnje?
= Osnovna zamisao je bila, izraditi unikatne modne predmete od najbolje svjetske svile i kašmira te nove tehnologije ispisa nazvane "Direct to Fabric Digital Printing" koju ova kompanija koristi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/pelikan3_5acf86d2ed2d8.jpg
• Proizlazi li dizajn iz Vašeg slikarskog opusa?
= Novi načini umjetničkog djelovanja i izražajne mogućnosti koje pružaju elektronički i digitalni mediji čine glavninu moga slikarskog opusa. A sve što možete pretvoriti u digitalnu datoteku visoke razlučivosti možete ispisati na bilo koji materijal.
 
• Kakav je uspjeh Vašeg modnog dizajna?
= Kad dizajnirate liniju lokalnog karaktera morate imati veze i podršku te lokalne zajednice. Ja to nemam. Morat ću nešto dizajnirati za Palestince ili Norvežane. 
 
• Kontinuirano se, pored slikarstva, bavite i modom u atelijeru?
= Ma ja se ne bavim modom ali se moji slikarski radovi mogu lako aplicirati na modne predmete. Kako je trend demokratizacija umjetnosti, a ja na globalnoj razini imam već nekoliko priznanja, kao slikar novih medija pokušat ću se nametnuti s modnim dizajnom u kooperaciji s već navedenim kompanijama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/pelikan2_5acf86d28a8a3_970xr.jpg
• Planovi?
= Dok me zdravlje bude služilo bavit ću se eksperimentalnim slikarstvom u novim medijima.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Molitva za hrvatski put

HF

Ljubav, samo ljubav

HF

Zvjezdana lađa

HF

Eruptivni kolor Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više