Hrvatski Fokus
Kultura

Donacija Iris Bondora Dvornik

Donirala svoja brojna djela muzejima i galerijama diljem Hrvatske

 
 
Akademska slikarica Iris Bondora Dvornik, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, autorica je kompleksnog i zapaženog opusa, izlagala je na preko pedeset samostalnih izložbi.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/09/Iris-Bondora-Dvornik-1-1-930x620.jpg
Nedavno je donirala svoja brojna djela muzejima i galerijama diljem Hrvatske, u Zagrebu, Modernoj galeriji i Muzeju suvremene umjetnosti, Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, muzejima u Zadru i Varaždinu, Krapini i Vinkovcima, Požegi i Samoboru i sačuvala ih za budućnost. Naime, ostala je bez adekvatnog prostora za pohranu svog vrijednog djela i ovo je bio jedini način da slike, jednostavno govoreći, prežive. Prisjetimo i njezinih brojnih sakralnih radova u crkvama i župama, posebice u inozemstvu i koji su dostupni.
 
Nedavno sam o njezinom opusu napisao „Iris Bondora Dvornik konstruira teško vidljivi svijet, mnogo se zastora mora odgrnuti kako bi se bolje vidjelo i napokon shvatilo, mora se i nogom stupiti u nevidljivi i opasni svijet labirinta, u kome možda netko živi a možda i ne, u svakom slučaju kroz mrak i tamu labirinta mora se proći i dosegnuti onu drugu, spasonosnu stranu a sve samo samo zato da bi dotaknuli, ugledali doživjeli istinito, jedino lice svijeta, pa i nas samih jer s druge strane ovih teških boja krije se samo zrcalo koje zrcali naše lice u pravom svijetu, kakav on doista jest i kakav je oduvijek i bio, bez uljepšavanja ili nagrđivanja, baš onakav kakav je, bez ljubavi, bez nade, bez sentimenata.
 
Ciklus Iris Bondora Dvornik postavlja toliko pitanja, zamagljuje odgovore i bježi sa svojim tijelom od boja, nudeći nam samo prvi korak u bespuća vlastitog labirinta u traganju za ostacima ili cjelovitim, sačuvanim emocijama.“
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Pliva obilježava 95 godina postojanja

HF

Osjetio sam silni ponos

HF

Dileme

HF

Korčulanski Moreškanti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...