Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Namjerna šutnja plaćenih Hrvata

Ništa ne bi bilo bez srbijanskih nevladinih udruga

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom članka na portalu „Jutarnjeg lista“ od 6. svibnja 2019. godine pod nazivom „Negiraju se zločini nad Hrvatima u Vojvodini“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/Tomislav-Zigmanov.jpg
Tomislav Žigmanov
 
U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu u organizaciji Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske, održan je Znanstveni skup sa temom „Hrvati u Vojvodini nakon 1990-ih“ i povodom toga isti dan navečer je na portalu „Jutarnjeg lista“ izašao članak pod nazivom „Negiraju se zločini nad Hrvatima u Vojvodini“! Iz članka se lijepo vidi da su, osim Fonda za za humanitarno pravo iz Beograda i Vojvođanskog građaskog centra iz Novog Sada, koji se ozbiljno bave onim što se ovdje dogodilo Hrvatima devedsetih godina prošlog stoljeća, posebice srijemskim Hrvatima, ostali akteri ovog „znanstvenog“ skupa, već davno poznati likovi koji samo fingiraju brigu o Hrvatima u Srbiji i od toga imaju osobne koristi (čast izuzecima).
 
Zahvaljujući namjernoj šutnji baš tih plaćenih Hrvata ni ove dvije nevladine organizacije ne mogu poslije 27 godina praktično ništa učiniti, ali kada dogori do nokata, a Vojislav Šešelj se cijelom svijetu ruga svojim Otadžbinskim kongresom Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima, „probude“ se i plaćeni Hrvati i organiziraju „znanstvni“ skup o stradanju Hrvata u Vojvodini, obmanjujući i poslije 27 godina Hrvate u Srbiji (i sve Hrvate u Hrvatskoj i cijelom svijetu) da rade za njihovo dobro. Glavni akter i izvođač radova na definitivnom urušavanju hrvatske zajednice u Republici Srbiji i nenadmašni manipulator da od svog negativnog djelovanja napravi osobni uspjeh (i materijalnu korist) je Tomislav Žigmanov, zastupnik ovdašnjih Hrvata u Skupštini Republike Srbije, predsjednik „jedine relevantne“ hrvatske političke stranke, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, član Međuvladinog mješovitog odbora Republike Srbije i Republike Hrvatske za zaštitu hrvatske manjine u Srbiji i zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, glavni i odgovorni urednik svog časopisa za književnost i umjetnost „Nova riječ“, predsjednik Nakladničkog vijeća tjednika „Hrvatska riječ“ i sve i svašta drugo kada je u pitanju politika i kultura ovdašnjih Hrvata.
 
Taj licemjer poslije 27 godina u ovom članku, između ostalog, kaže: „Istina o ovim događajima ne bi smjela, ni na koji način, pasti u zaborav“.Pri tom nikada niti jednom riječju (kao i njegov prethodnik Petar Kuntić) godinama u Skupštini Republike Srbije nije pomenuo te događaje!!! Zatim govori kako Hrvati u Vojvodini imaju zajamčeno pravo na informiranje, ali ono praktično ne postoji.
Hrvati u Vojvodini imaju dvostruku blokadu informiranja jer se i u „hrvatskim“ medijima ne može čuti niti pročitati nijedna disonantna riječ u odnosu na ono što misli i govori Tomislav Žigmanov, jer uz „Hrvatsku riječ“, i svoj časopis za književnost i umjetnost „Nova riječ“, drži monopol i nad uredništvom programa na hrvatskom jeziku na RTV2. A na sva ključna mjesta je postavio svoje poslušnike, uglavnom „bunjevačke“ Hrvate.
 
Godinama sam tražio da „jedini relevantni“ hrvatski list „Hrvatska riječ“ otvori rubriku za kritičke osvrte čitalaca, a onda sam počeo pisati otvorena pisma, jer se smatram intelektualcem koji ne smije šutjeti o ovoj katastrofi hrvatskog naroda ovdje.A suština svih problema je bunjevačko pitanje u Vojvodini, koje ovdje kao rak rana izjeda našu manjinsku zajednicu ravno 100 godina!!! Politolog Darko Baštovanović nagovještava da će i šokačko pitanje u Vojvodini biti uskoro kao i bunjevačko, jer je veliki utjecaj vlasti na stvarnje Bunjevaca (i Šokaca) kao posebnog naroda.
 
Mislim da su Bunjevci i Šokci u Hrvatskoj ponosni Hrvati, ali znam da sa Bunjevcima i Šokcima u Vojvodini to nije slučaj, što je ključna stvar koju Beograd vješto koristi, a Zagreb ne razumije.
Polovica Bunjevaca ovdje kaže da nisu Hrvati (sa Šokcima je slična stvar) i to unosi nemir i nesigurnost među ostale Hrvate, jer su svjedoci kako su prošli srijemski Hrvati! Još kada se vidi da su subotički Bunjevci sve ovdašne hrvatske institucije doveli u Suboticu, u čemu su im zdušno pomagali i Beograd i Zagreb, za Hrvate ovdje stvar postaje beznadežna. Za sve što je ovdje hrvatsko postaje upitno dali je uopće hrvatsko. Iste običaje i isti bunjevački jezik (što se ovdje izuzetno forsira) imaju i Bunjevci i „bunjevački“ Hrvati. Ovi prvi nisu Hrvati, pa po tome onda ti običaji i jezik nisu hrvatski, a potpuno su isti su sa običajima ovih drugih Bunjevaca!? „Dužijancu“, primjerice, svojataju jedni i drugi, što znači da jedna „Dužijanca“ nije hrvatska, a drug, ista takva, treba da jeste! Kako da mi srijemski Hrvati gledamo na to!?
 
Žigmanov u člamku o kojem pišem kaže i „da će u lipnju ansambl “Lado” nastupati u Subotici s ljudima koji su odmetnuti od nas, sa strukturama koje prepoznajemo kao one koje su '90-ih godina bile na drugoj strani". O čemu se radi! Da li je to onaj čuveni “Lado”, koji predstavlja Hrvate u cijelom svijetu, ali, kako kaže Žigmanov, s ljudima koji su 90-ih bili na drugoj strani. Da li je “Lado” hrvatski i kako da mi Hrvati u Srijemu sada gledamo na “Lado”!? Tako Žigmamov unosi razdor u hrvatsku zajednicu ovdje, dijeli nas po svim mogućim i nemogućim šavovima, pri čemu u svemu pravi negativnu selekciju, favorizujući samo svoje poslušnike.
I iz cijele znanstvene parade zvane “Hrvati u Vojvodini nakom 1990-ih” samo će on (i njegovi poltroni) izvući korist. On je, poslije 27 godina, a tko drugi, idejni tvorac likovnog izraza “Rane Srijema” kao spomen obilježja koji će u mjestima u vojvođanskome dijelu Srijema zorno i trajno obilježiti stradanje Hrvata”!!! Eto novog posla za manipulanta i etnobiznismena i njegovog jedinog dizajnera u republici Srbiji! Podijelit će novac hrvatskih i srpskih poreskih obveznika, a sve će biti i sljedećih 27 godina isto kao i do sada. Ako ovdje uopće bude Hrvata. Zašto ne bismo svi bili Bunjevci i živjeli kao bubreg u loju, na čelu s Tomislavom Žigmanovim.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Počela 24. nacionalna konvencija Hrvatske bratske zajednice Amerike

HF

Program portala HRVATI-AMAC

HF

Umro slovački kroatist Jan Jankovič

hrvatski-fokus

Dragi moji Ruškovljani!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više