Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

“Bunjevački jezik” jezik subotičkih Hrvata

Dani multikulturalnosti u Osnovnoj školi Majšanski put

 
 
Članak pod naslovom „Predstavili se i Hrvati“ u „Hrvatskoj riječi“ br. 866. od 22. studenoga 2019. godine, “informativno-političkom tjedniku svih Hrvata u Republici Srbiji“, lijepo (ružno) otkriva provincijski subotički (donjotavankutski) bunjevački duh ovih novina, ali i pravo stanje u našoj zajednici. Naime, iznad navedenog naslova stoji: „Dani multikulturalnosti u Osnovnoj školi Majšanski put“, a da na čitavoj jednoj stranici teksta ne možemo saznati gdje se nalazi OŠ Majšanski put! O tome kuda vodi taj Majšanski put da ne govorim.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Miljana-majsanski.00_01_38_19.Still001-660x330.jpg
Iako se Subotica spominje više puta zaista nije jasno jesu li se Hrvati iz Subotice predstavili u nekom drugom mjestu u kojem je škola OŠ Majšanski put ili se sve zbiva u Subotici. Za žitelje donjotavankutskog trokutića (kojima su namjenjene ove novine) se podrazumjeva da im je to jasno, ali „Hrvatske novine“ se valjda čitaju i u niškoj hrvatskoj kulturnoj udruzi, a ja sam morao preko googlea pronaći da se ta škola nalazi u Subotici (a gdje bi drugdje bila!). I to nije sve od „zbunjevine“ u ovom članku! Saznajemo da OŠ Majšanski put u Subotici ima 640 učenika koji su raspoređeni u 31 odjel od kojih su 16 na srpskom i 15 na mađarskom nastavnom jeziku, ali se izučava i predmet Bunjevački jezik s elementima nacionalne kulture. O čemu se radi?!
 
Ispada da, budući hrvatskih odjela nema, Srbi i Mađari u OŠ Majšanski put u Suboticiizučavaju bunjevački jezik s elementima nacionalne kulture, a da su se njima na školskoj manifestaciji koja se zove Dani muktikulturalnosti predstavili i Hrvati!? Vrlo zbunjujuće, ali ni to još nije sve od „zbunjevine“, jer dalje piše da su se Hrvati predstavili tako što je kolekcionarka i rekonstruktorica narodnih nošnji Nada Sudarević obukla nekoliko učenika u nošnju Hrvata Bunjevaca! O čemu se radi?!
 
Pretpostavlja se da su ovi prerušeni učenici škole Majšanski put, što bi značilo da uz Srbe i Mađare u njoj ima i Hrvata ali oni izučavaju bunjevački (ne hrvatski) jezik s elementima nacionalne kulture, pa su onda Bunjevci (poseban narod u Srbiji), a ne Hrvati!
Nastavnici i učenici su mi prilazili i govorili kako su ovo prvi puta vidjeli u životu i nisu mogli vjerovati da tako nešto postoji u Subotici – kaže Nada, rekonstruktorica narodnjih nošnji, a piše „Hrvatska riječ“!
Mi srijemski Hrvati ne možemo vjerovati da ovo uopće postoji bilo gdje, jer prije svega ne znamo kako izgleda nošnja Bunjevaca koji nisu Hrvati i nošnja Bunjevaca koji su i Hrvati ali izučavaju bunjevački (ne hrvatski) jezik s elementima nacionalne kulture!!!
Smatram ovo kao važan korak za Hrvate u Subotici, jer smo izašli iz svojih okvira i postali vidljivi – kaže dalje Nada, a pišu „Hrvatske novine“! O čemu se radi?!
 
Jesu li učenici Bunjevci OŠ Majšanski put koji izučavaju bunjevački jezik s elementima nacionalne kulture, što znači da nisu Hrvati, odjednom postali vidljivi Hrvati pošto su obukli bunjevačku nošnju, ili nevidljivi Hrvati u toj nošnji izlaze iz svojih okvira i to samo na par „multikulturnih“ dana?! U te dane Bunjevci koji nisu Hrvati mogu biti i Hrvati, a Bunjevci koji su i Hrvati mogu biti i Bunjevci koji nisu Hrvati, jer su svi u bunjevačkim narodnim nošnjama! To je valjda i smisao multikulturalnosti na bunjevački način, i to ne samo na par dana „mulikulturalnosti“ u OŠ Majšanski put. A sve govori da i pored rekonstruktorice narodnih nošnji Nade, za Hrvate ovdje nema više nade, jer ako su ovo iskoraci za Hrvate u Subotici, kako li se tek batrgaju Hrvati u Nišu!!! Tako je to kada već sto godina Hrvate u Vojvodini (Srbiji) vode Bunjevci koji se nikada nisu izjašnjavali kao Hrvati. Najveću cijenu toga su platili srijemski Hrvati i drugi Hrvati, koji nisu ni Bunjevci, ni Šokci, ni njokci, već samo Hrvati, i nemaju škole u kojima se proučava hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture!
 
Danas u Republici Srbiji ima 67.900 Hrvata, a 16.706 Bunjevaca (od dvadesetak tisuća Bunjevaca) kažu da nisu Hrvati, već poseban narod. Ostali se izjašnjavaju kao „bunjevački Hrvati“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju) i očito se produkuju u školama u donjotavankutskom trokutiću (Subotica i okolica) na način kao i u OŠ Majšanski put.
Majšala!
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Amerika nije više uzor i snaga!

hrvatski-fokus

»Pivčiji salaš« u Bikovu

HF

Natječaj HKUPD Stanislav Preprek

HF

U podrumu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više