Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Osječki Srbin predvodi Bunjevce!

Drago Njegovan na čelu novokomponovane »bunjevačke nacije«

 
 
"…Nakon raskola koji se dogodio među vojvođanskim Bunjevcima, na one koji sebe i dalje smatraju Hrvatima i one koji svoje hrvatsko podrijetlo odbacuju, sličan potres pogodio je i jedinu stranku Hrvata u Vojvodini.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/04/i.ytimg_.com_vi_KkZoXkJgr1E_hqdefault.jpg
Drago Njegovan
 
Da priča o odnarođivanju i posrbljivanju Bunjevaca nije završila svjedoči i održavanje trećeg po redu simpozija pod nazivom “Kultura i identitet Bunjevaca” u Novom Sadu krajem veljače. Organizator tog skupa bio je Muzej Vojvodine na čijem čelu je dr. Drago Njegovan, a mjesto održavanja Skupština Vojvodine. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća Njegovan je bio jedan od istaknutijih osječkih Srba. No, tadašnji njegov javni identitet nije bio etnički, Drago Njegovan svuda se predstavljao kao marksist-lenjinist. Njegov knjižica “Država i struktura: problem kapitalističke države u političkoj teoriji strukturalnog marksizma” može se dobiti na čitanje u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici.
 
Dogodio se neobičan paradoks, nekadašnji osječki profesor marksizma pa potom politički Srbin koji se spretno uhljebio u Muzeju Vojvodine, prometnuo se proteklih godina u političkog oca novokomponirane bunjevačke nacije u Srbiji. Nekadašnji radikali, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić za taj projekt nisu nikada žalili novca, a bivši je Osječanin u tome poslu bio ključna karika…"
 

Drago Celing, Glas Slavonije

Povezani članci

Vojnovićeve veze sa Česima

HF

Tko ima prava na manjinska prava?

HF

Opet Sloboda

HF

U 2015. godini izašle su još dvije moje knjige

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...