Hrvatski Fokus
Aktualno

Ciklus velikih formata Zorana Šimunovića

Na ovim slikama autor je precizno posložio svoja sjećanja i sentimente, uspomene i pritajene strahove

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Vukovara, akademski slikar Zoran Šimunović, sigurno je jedan od najaktivnijih pripadnika svoje generacije, ističući se kontinuiranim slikanjem i odmjerenim izlaganjem u pomno odabranim galerijskim i muzejskim prostorima.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/CIKLUS-INTERIJERI-ULJA-NA-PLATNU-15O-X-150-2-scaled.jpg
Osobitu pozornost javnosti privukao je u proteklih nekoliko godina, ciklusom ulja Hommage prostoru, izvedenih na velikim i vrlo velikim formatima, nizom slika prepunih simbolike, tajanstvenih međueobnih odnosa stvari i uspomena, sjećanja koja ponekad naviru, uvijek se čini bezrazložno i nekako u nezodni trenutak.
 
Simbolika sjećanja Zorana Šimunovića vrlo je prepoznatljiva na njegovim slikama, svakodnevni predmeti, igračke, biljke, hrana, namještaj, životinje u reklo bi se nemjerljivom volumenu, različiti trenuci, svakovrsne emocije, oplemenjeni glasom, zvukom, glčazbom, šitnjom, neugodnom tišinom, izmjenama dana i noći…
 
Na ovim je slikama Šimunović precizno posložio svoja sjećanja i sentimente, uspomene i pritajene strahove kroz vješto ukomponiranu nazočnost predmeta iz svakodnevlja, međusobni ih smještajući o one segmente kojima i doista i pripadaju, prepuštajući nama, gledateljima da odgonetnemo, dešifriramo njegov sustav znakova i zajedno uronimo u proteklo vrijeme, zajedno se radujući, zajedno se žalostiti, zajedno… Istodobno, valja računati i na prevrtljivost vlastitog uma jer danas ćemo na jedan način a sutra ili bilo kada, na posve drugačiji vidjeti i doživjeti skup simbola i odčitati nešto posve novo i različito jer ništa nije stalno jer sve se mijenja i samo je mijena stalna.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/zoran_simunovic.jpg
Danas se rijetko rade veliki formati, teško se mogu uklopiti u današnje stanove, zahtijevaju veliki volumen. Ipak nekoliko autora u posljednje vrijeme intenzivno, s izazovnim žarom pristupa slikanju velikih formata, evo Šimunović, pa Žunjić, nalazeći u njemu neizmjerne artističke mogućnosti.
 
Ciklus Zorana Šimunovića iznimno je zanimljiv, protkan nevidljivim značenjima, slikarski vrlo jak, ciklus realiziran vrlo odmjerenim kolorom. Riječ je o ciklusu rafiniranog umjetnika.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Svaki dan valja misliti na zaštitu prirode i okoliša

HF

Vraća li nam se 1946., ili je već stigla?

HF

Ne za Božić samo

hrvatski-fokus

Nizozemska imenuje povjerenika za borbu protiv antisemitizma

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...