Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Tamni ciklus Mladena Žunjića

Sjene su nadvladale prostor, svjetlost uzmiče, neobični profili izrastaju i šire se

 
 
Nekako u isto vrijeme, kada je nastajao svijetli Mediteranski ciklus, slikar Mladen Žunjić, s jednakom je upornošću pristupao realizaciji Tamnog ciklusa i naravno, ulje, akril na velikom formatu platna., uz mnoštvo zatamenjene, skrivene simbolike, koja u ponekim trenutcima djeluje kao povratak figuraciji ili dovoljno udaljeno od klasične apstrakcije.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/20180409-083229_5bf7b98ef3e78-scaled.jpg
U ovom ciklusu nema one tako poznate Žunjićeve karakteristike, silne energije koja struji i frca na sve strane pomičući i rastjerujući različite oblike, mirno je, utišano, sjene su nadvladale prostor, svjetlost uzmiče, neobični profili izrastaju i šire se, za trenutak u njima vidim obrise lica a zatim neobičnu biljku.
 
Moguć je i doživljaj scene na kojoj će se uskoro dogoditi sudbinski događaji, ili će zavladati posvemašnja tama ili će svjetlost sve zakriliti. Naravo, Žunjić neprekidno istražuje, pa je tako u ponekim ciklusima zaokupljen opsesisivnim traganjem za bojama a drugi put su u središtu njegova interesa kovitlajući raznovrsni oblici ili se poigrava tamom i svjetlom.
 
U ovom ciklusu možemo upozoriti na iznimno snažan, težak kolor, boje su guste i neprozirne, zaklanjajuće, boje tvoriteljice tame. Nekoliko boja po običaju dominira, crvena, zelena, ljubičasta, plava, određujući, dajući karakter slici.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/mladen_zunjic__5ab.jpg
Novi je ciklus, vjerojatno, logični korak prema nizu novih slika koje će nam zacijelo donijeti određene odgovore, što se krije u tami novoga ciklusa, što će se ukazati kada kada tama odstupi? Mladen Žunjić autor je doista vrlo opsežnog i složenog opusa, uz različitu motiviku i iznimno snažan, eruptivni kolor na velikim formatima platna. Riječ je opusu koji neprekidno istražuje silno radoznali autor u potrazi za slikom.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Hrvatska 52. savezna država SAD-a!

HF

Crkva širi mir, ljubav, praštanje i slogu, a ne razdor i mržnju

hrvatski-fokus

HSK – Izjava za javnost

HF

Srbija – izbori za vijeća nacionalnih manjina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...