Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Snovi o moru Tihomira Čulića

Brod kao simbol mogućnosti plovidbe, kretanja čovjeka morem

 
 
Tihomir Čulić, slikar je s kontinenta, ali zaljubljen u more. Njegove su slike posvećene moru, brodu, posebno jedru i vjetru što ga nadima i tjera naprijed, kroz nove valove u nove muke.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/slika-tihomir-culic.jpg
Čulić je autor vrlo dojmljivog opusa izrazite morske motivike ili točnije motivike broda, broda u različitim oblicima, vrlo simboličnog ali i prepoznatljivog, stvarnog, izvedenih  na vrlo različitim formatima, od sasvim malih do velikih. Brod kao simbol mogućnosti plovidbe, kretanja čovjeka morem, ali i izraziti simbol hoda čovjeka kroz vrijeme, kroz povijest, ostavljajući tragove.
 
Poznata je ovisnost o moru ljudi s kontinenta, trajna čvrsta odanost plavetnilom vodem, brodicama, vjetrovima, ostacima drevnih gradova na obali i otocima, sašanjim metropolama pored mora. Svatko ima neku svoju tajnu ljubav.
 
Čulićev opus s motivima mora izveden je većinom figurativno s vrlo uočljivim primjesama apstrakcije. Kolor je vrlo odmjeren, nenametljiv, fin, tih. Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi s jedrom, brodom u novim ciklusima, možda se pretvore u znak a možda se posve zaokruže kao stvarna forma.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/tihomir_culic_1.jpg
Od drevnih vremena čovjek zamišlja plovidbu, gradi brod, plovi, jedri, unatoč često nesklonom moru, vjetru, strah pred nepoznatim. Čulićevi brodovi miruju, milovani tek primjetljivim vjetrom, more je mirno i obećava barem ugodni plov. Ciklus posvećen moru Tihomora Čulića ostavlja na gledatelja vrlo pozitivan dojam, njegovi brodovi iz mašte djeluju vrlo prijateljski.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Kriva pitanja na pravom mjestu

HF

Bošnjačka zloporaba Skendera Kulenovića

HF

Silos na Gvozdu – početak srpske agresije

HF

“Hrvat” Željko Komšić 1993. napadao Kreševo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...