Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Ciklus apstraktnih krajobraza Mladena Žunjića

Najnoviji ciklus velikih formata umjetnik je posvetio izmaštanom pejsažu, krajoliku koji sanjamo

 
 
Slikar Mladen Žunjić, autor niza ciklusa ulja i akrila na velikim formatima platna, vrlo različite motivike u kontinuiranom procesu istraživanja i dalje, doista neumorno, nastavlja uporno s kreiranjem svog osobnog imaginarnog svijeta.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/mladen-zunjic_5ce7ad45de3f7-scaled.jpg
Pred nama je niz novih slika s temom apstraktnog krajobraza, izvedenih žestokim kolorom, snažnim gestama, vrlo osebujnim likovnim konstrukcijama.
 
Žunjićevo slikarstvo potvrđuje značaj slobode, odnosno oslobođenosti, nelimitiranosti poteza, geste, ruka se s kistom kreće lako, klizi ostavljujući trag debelog namaza boje, isprekidanog i nejednakog, ali vrlo dojmljivog i neobuzdanog. Sloboda autorske geste, toliko često i sustavno nazočna u nastanku umjetničkog djela, temeljna je karakteristika opusa Mladena Žunjića.
 
Najnoviji ciklus velikih formata umjetnik je posvetio izmaštanom pejsažu, krajoliku koji sanjamo, koji postoji kao paralelni svijet u našim dilemama i snoviđenjima, prostorima svemira koji su nam istodobno bliski i udaljeni, privlačni i odbojni, sačinjen, većinom od eksplozivnih gejzira nekoliko njegovih, omiljenih dominantnih boja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/mladen-zunjic-3_5ce7ad46afd1c_728xr.jpg
Koliko se doista u njima krije figuracije, ubrzo ćemo otkriti u idućim nizovima slika, uz nova koloristička rješenja. Svaki novi ciklus obilježen je ponajprije određenim bojama, uz dinamičnu, brzu izmjenu ritmova raznovrsnih oblika koji čine životni sustav na ovim slikama.
 
Ciklus apstraktnih krajobraza slikara Mladena Žunjića ostavlja dubok dojam, slikar bez ikakvih opterećenja sa suvremenim kaotičnim umjetničkim pravcima i izrazima, kreira svoj osebujni zamišljaj slobodno i bez ustezanja.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Hrvatsko–češko društvo slavi 25 godina

HF

Orepićevci krše Božićni Ustav iz 1990.

HF

Slavni hrvatski general i pjesnik

HF

Franck predstavio dva nova okusa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...